Hlavní obsah

Stát posvětí sousedské hlídání dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího roku bude možné za hlídání několika dětí ze sousedství dostávat peníze od státu. Počítá s tím novela zákona o dětských skupinách od ministerstva práce a sociálních věcí. Rodiče tak od státu získají další možnost, kam umístit děti, když kapacita školek a jeslí často nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Dětské skupiny mohou být výhodné jak pro matky, tak pro firmy

Článek

„Možnost takzvaných sousedských dětských skupin dlouhodobě chyběla. Je to přínos pro děti a rodiče v malých obcích, odkud je nutné často daleko dojíždět, ale může prospět i v centrech měst, kde je složité najít vhodné zařízení,“ řekla Novinkám a Právu pirátská poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, která se na přípravě novely podílela.

„Zřízení takových skupin umožní rodičům nejmladších dětí snadný návrat na trh práce. Pro rodiče, kteří si nemohou dovolit chůvu, je to zároveň další alternativa předškolního vzdělání,“ uvedla poslankyně za STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

Nanejvýš čtyři děti

Novela je v meziresortním připomínkovém řízení, posoudit ji musí koaliční pětka a poté vláda, která ji nechá schválit parlamentem. Ačkoliv se dříve mluvilo o účinnosti od července letošního roku, nyní předkladatelé doufají, že by mohla začít platit od 1. ledna 2025.

Každý, kdo by chtěl nabídnout svým sousedům a známým hlídání dětí, se bude moci zaregistrovat v databázi ministerstva. Musí ale mít stejnou kvalifikaci jako provozovatelé běžných dětských skupin, tedy buď středoškolské, nebo vysokoškolské vzdělání v pedagogické, sociální či zdravotní oblasti, případně projít kvalifikačním kurzem chůvy. Prostory, kam budou děti docházet, musí plnit hygienická a bezpečnostní kritéria, přičemž maximálně bude možné hlídat čtyři děti.

Máte školku? A mohla bych ji vidět? V jedné panuje krutá vojna, ve druhé přílišná svoboda

Po mateřských stopách

Sousedské chůvy by dostávaly příspěvek od státu, který by byl odstupňován podle věku dětí: čím mladší dítě, tím více peněz, za vlastní dítě by ale hlídači a hlídačky nedostali nic. Skupině by na provoz přispívali i rodiče, a to maximálně 5765 korun měsíčně v případě celotýdenní docházky. „Tato platba by neměla být vyšší než klasické školkovné,“ upřesnila Vaňková. Rodiče by také museli zajišťovat svým dětem stravu.

Jak upozorňuje například web Hlídačky.cz, ustanovení bude mít i své nástrahy, a to například ve chvíli, kdy pečovatel onemocní. „Znamená to, že nebudou moci hlídat děti, a tedy ani čerpat příspěvek. V tuto chvíli nastává skutečný problém, protože ti lidé nebudou mít příjem a rodičům odpadne hlídání,“ upozorňuje web.

Kontrolovat bude MPSV

Ministerstvo se rovněž přelo s kraji, který úřad bude mít v kompetenci kontrolu nad sousedskými skupinami a jejich pečovateli. Zatímco ministerstvo, stejně jako někteří poslanci, požadovalo, aby jejich chod kontrolovaly kraje či obce s rozšířenou působností, kraje naopak chtěly tuto povinnost přehodit na ministerstvo, a uspěly.

„Na základě připomínek byla agenda kontroly dodržování podmínek poskytování služby péče o dítě v sousedské dětské skupina přidělena krajským pobočkám Úřadu práce,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí ministerstva Jakub Augusta. „Kontrola standardů kvality péče zůstává stejně jako v případě dětských skupin příslušná přímo ministerstvu,“ dodal.

Jak si snížit daně: školkovné lze uplatnit naposledy

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám