Hlavní obsah

Města se připravují na covidové děti. Navyšují místa v mateřských školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města na Moravě a ve Slezsku se pustila do rozšiřování kapacity svých mateřských škol. Podle demografického vývoje totiž do školek dorazí silné ročníky, tedy děti počaté při epidemii koronaviru. V Moravskoslezském kraji by se už letos v září měla navýšit kapacita v mateřinkách o několik stovek dětí.

Foto: MÚ Bohumín, Pavel Čempěl

V Bohumíně přestavují jednu ze školek

Článek

Například město Bohumín na Karvinsku chystá rozšíření kapacity mateřských škol až o padesát míst. Město tak reaguje na demografický vývoj, ale také na plánovanou výstavbu rodinných domů v centru.

„Na rozdíl od řady měst, zejména v okolí velkých aglomerací, se Bohumín zatím nepotýká s nedostatkem míst v mateřských školách. Ale pozitivní trend přijímání všech dětí starších tří let hodláme zachovat i do budoucna. Už vloni jsme se proto začali připravovat na situaci, kdy do školek zamíří takzvané covidové děti, počaté během pandemie. Jde o početně silnější ročníky,“ vysvětlila bohumínská mluvčí Jana Končítková.

Dodala, že dalším důvodem navýšení míst v mateřinkách je i to, že v následujících letech vznikne v Bohumíně čtyřicet nových rodinných domů, kde budou žít převážně mladé páry s malými dětmi.

Respiračních chorob mírně přibylo, covid stagnuje

Domácí

„Staví se i v dalších městských částech, takže je pravděpodobné, že poptávka po místech ve školkách poroste,“ upřesnil bohumínský místostarosta Igor Bruzl.

Město proto již začalo s přestavbou horního patra pavilonu B a zbylé části přízemí Mateřské školy Nerudova. Dvě nové třídy včetně výdejny jídla budou dokončeny v březnu. V případě potřeby je tak bude moci školka využít už od příštího školního roku. V novém patře by pak mohl vzniknout prostor pro dalších až padesát dětí.

Příprava univerzitní školky

Město Ostrava zase chystá ve spolupráci s Ostravskou univerzitou projekt Univerzitní školy, který bude zahrnovat výstavbu mateřské i základní školy. Na financování chce město použít externí zdroje.

„Zároveň v okrajových částech Ostravy, kde je nová zástavba rodinných domů, se mateřské školy postupně rozšiřují. Aktuálně v mateřské škole v Petřkovicích probíhá rekonstrukce spojená s rozšířením současné kapacity. Dále je v plánu novostavba mateřské školy v Hošťálkovicích, kde by měla vzniknout jedna nová třída,“ uvedla ostravská náměstkyně pro školství Andrea Hoffmannová.

Zanedbávání slabších žáků vyjde Česko draho

Věda a školy

Podotkla, že na zvýšený počet dětí ve školkách a školách se město připravuje společně s obvody plánovaně.

Od letošního 1. září se plánuje rozšíření kapacity mateřských škol o dvě třídy i v Havířově-Podlesí. „Rozšíření kapacity o padesát dětí ve dvou třídách je umožněno z důvodu uvolnění prostor ve stávající mateřské škole, která tyto prostory dlouhodobě pronajímala,“ vysvětlila havířovská mluvčí Rosalie Seidl Pokorná.

Navyšovali kapacitu i loni

Někde navyšovali kapacitu ve školkách už v minulém roce, například v Opavě, kde upravili Mateřskou školu Eduarda Beneše. „Navýšení činí pětadvacet dětí. Šlo o přestavbu nevyužívaných prostor v jednom z pavilonů. Nové oddělení slouží od 1. září loňského roku,“ uvedl opavský mluvčí Martin Kůs.

Oběd ve školce je dnes pro stále více dětí luxus. Přibývá rodičů, kteří na něj nemají

Děti

Dodal, že další rozšíření kapacity se chystá v Mateřské škole Malé Hoštice a v Mateřské škole Liptovská v opavských Kylešovicích. V Malých Hošticích to bude navýšení o sedmnáct míst, v Kylešovicích dokonce až o šestapadesát.

V Kopřivnici na Novojičínsku díky dvoumilionovému daru společnosti Tawesco město vybudovalo nové oddělení Mateřské školy Polárka už vloni. Přibylo zde třiadvacet nových míst. Loni navýšili kapacitu jedné mateřinky i ve Frýdku-Místku, konkrétně ve Skalici přibylo čtrnáct míst.

Další moravskoslezské radnice řeší situaci tak, že rozšiřují počet přípravných tříd.

Tříd lyceí přibývá, stejně nemusí stačit

Věda a školy

Münich: Reálné výdaje na školství rychle klesají

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám