Hlavní obsah

Daň z nadměrných zisků bude na tři roky, tvrdí ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chce zavést daň z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax, nejspíše na tři roky, původně se přitom hovořilo pouze o dvou letech. Týkat by se přitom měla nejspíše trojice sektorů a platit by měla od 1. ledna 2023. V neděli to v České televizi uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Asi tam bude (daň) tři roky,“ řekl ministr Stanjura.

Dále připustil, že vedle energetických firem a bank by se mohla týkat ještě petrochemie. Jasněji by mělo dle Stanjury být po středečním jednání vlády.

„Bude platit od 1. ledna 2023. Z ústavně-právních důvodů nemůžete zavést daň z příjmu za období zpětně,“ doplnil ministr.

Síkela: Evropskou dohodu pocítí lidé v rozpočtech nejpozději 1. ledna

Domácí

Stanjura také odhadl, že by to ročně mohlo přinést do státní kasy zhruba 50 až 60 miliard korun. „Na kompenzace, které jsou u podnikatelské sféry potřeba, potřebujeme i nové zdroje,“ zdůvodnil.

Ministr již dříve poukázal na zisky bank plynoucí z rostoucích úrokových sazeb. Energetické firmy zase těží ze zvyšování cen energií podpořeného ruskou invazí na Ukrajinu. Banky i energetické společnosti v prvním pololetí oznámily výrazný nárůst zisků.

České společnosti platí ve většině případů 19procentní daň z příjmů. Výběr daně z příjmu právnických osob v roce 2021 meziročně stoupl o 20,8 miliardy na 129,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám