Hlavní obsah

Pavla Golasowská

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz
Článek

Pavla Golasowská je česká politička, členka KDU-ČSL a od roku 2014 členka Poslanecké sněmovny, kde svůj mandát v roce 2017 obhájila. Zastupuje také funkci zastupitelky města Třinec. Působila jako vedoucí poradny Elpis pro oběti domácího násilí a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi ve Slezské diakonii v Třinci.

Galasowská se narodila 18. května 1964 v Třinci. Během rodičovské dovolené absolvovala Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, obor křesťanská výchova a později také CARITAS - Vyšší odbornou školu sociální společně s teologickou fakultou UP, obor Charitativní a sociální práce.

Učila náboženství na školách v Třinci a Oldřichovicích. Od roku 2004 působila ve Slezské diakonii v Třinci, naposledy jako vedoucí poradny Elpis pro oběti domácího násilí a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Její specializací je rodinná a sociální politika a ochrana obětí domácího násilí.

„Aktuálním problémem, do kterého chci vnést své zkušenosti a odbornost, je financování neziskových organizací. Ty dnes často působí v nejistotě, protože nevědí, zda jim na další období budou přiděleny finanční prostředky. Chci se podílet na přípravě strategie pro dlouhodobé financování neziskových organizací a problematiku politiky zaměstnanosti,“ říká Golasowská.

Od roku 2009 je členkou KDU-ČSL. Do politiky se pokoušela vstoupit už v roce 1998, kdy kandidovala jako nestraník za KDU-ČSL do zastupitelstva města Třince, ale neuspěla. Nepodařilo se jí to ani ve volbách v roce 2006, do zastupitelstva města se probojovala až po volbách v roce 2010. V komunálních volbách v roce 2014 i 2018 svůj mandát obhájila.

V roce 2010 kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji, ale neuspěla. V roce 2013 kandidovala znova a z pátého místa kandidátky KDU-ČSL se posunula na místo třetí, ale protože strana získala v kraji jen dva mandáty, stala se jen první náhradnicí. Když na konci roku 2014 Tomáš Podivínský rezignoval na svůj mandát, když se stal velvyslancem České republiky v Německu, nahradila jej a dostala se tak do Poslanecké sněmovny.

Ve volbách v roce 2017 získala 3 686 preferenčních hlasů a svůj mandát poslankyně obhájila.

V roce 2016 kandidovala za KDU-ČSL ve volbách do Senátu v obvodu Frýdek-Místek, postoupila do druhého kola, kde však už neuspěla a senátorkou se nestala.

Ve volném čase ráda čte, plave, chodí do přírody a věnuje se rodině. Je vdaná, má šest dětí a osm vnoučat.

Články k tématu