Hlavní obsah

Chovy v okolí Netřeb jsou zdravé, veterináři je přesto vybijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Tři drůbeží chovy v na Orlickoústecku v tříkilometrovém okolí od výskytu posledních případů ptačí chřipky jsou podle testů zdravé a drůbež v nich není nakažena virem H5N1. Přesto je veterináři preventivně vybijí.

Článek

Že jsou zvířata zdravá, potvrdily v pátek laboratorní testy. Veterináři se ale po dohodě s ministerstvem zemědělství rozhodli, že své čtvrteční rozhodnutí chovy utratit, měnit nebudou. Řekl to Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy.

Vybíjení se týká farem v obcích Loučky a Zářecká Lhota. Celkem na nich žije 68 000 brojlerů a krůt. O svá zvířata v těchto obcích ale nepřijdou zdejší obyvatelé.

Likvidace začne hned poté, co veterináři skončí s usmrcováním zvířat v Kosoříně u Chocně. To se předpokládá v pátek v noci. Zásah bude také vypadat trochu jinak, protože veterináři nebudou potřebovat obleky proti biologické kontaminaci, ale bude jim stačit oděv s protiprachovými filtry, brýle a rukavice.

Vir H5N1 se na Orlickoústecku vyskytl v posledním měsíci třikrát. Nejprve se 20. června se objevil na krůtí farmě v Tisové. [celá zpráva] Bylo to poprvé, co se vir v Česku objevil u chovu a ne u divokých ptáků. O týden později byl při kontrolách farem v okolí objevena chřipka i v Noříně. Veterináři začali spekulovat, zda se vir nešíří z nějakého místa v přírodě. [celá zpráva]

Ve středu, opět při preventivních testech v okolí, narazili veterináři na vir i v Kosoříně a Netřebech. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Veterináři začali likvidovat tisíce slepic

Veterináři na Orlickoústecku začali ve čtvrtek dopoledne hromadně vybíjet chovy na dvou farmách, kde ve středu objevili vir ptačí chřipky H5N1. Likvidace...

Výběr článků

Načítám