Hlavní obsah

Chovy v okolí Netřeb jsou zdravé, veterináři je přesto vybijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Tři drůbeží chovy v na Orlickoústecku v tříkilometrovém okolí od výskytu posledních případů ptačí chřipky jsou podle testů zdravé a drůbež v nich není nakažena virem H5N1. Přesto je veterináři preventivně vybijí.

Článek

Že jsou zvířata zdravá, potvrdily v pátek laboratorní testy. Veterináři se ale po dohodě s ministerstvem zemědělství rozhodli, že své čtvrteční rozhodnutí chovy utratit, měnit nebudou. Řekl to Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy.

Vybíjení se týká farem v obcích Loučky a Zářecká Lhota. Celkem na nich žije 68 000 brojlerů a krůt. O svá zvířata v těchto obcích ale nepřijdou zdejší obyvatelé.

Likvidace začne hned poté, co veterináři skončí s usmrcováním zvířat v Kosoříně u Chocně. To se předpokládá v pátek v noci. Zásah bude také vypadat trochu jinak, protože veterináři nebudou potřebovat obleky proti biologické kontaminaci, ale bude jim stačit oděv s protiprachovými filtry, brýle a rukavice.

Vir H5N1 se na Orlickoústecku vyskytl v posledním měsíci třikrát. Nejprve se 20. června se objevil na krůtí farmě v Tisové. [celá zpráva] Bylo to poprvé, co se vir v Česku objevil u chovu a ne u divokých ptáků. O týden později byl při kontrolách farem v okolí objevena chřipka i v Noříně. Veterináři začali spekulovat, zda se vir nešíří z nějakého místa v přírodě. [celá zpráva]

Ve středu, opět při preventivních testech v okolí, narazili veterináři na vir i v Kosoříně a Netřebech. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám