Hlavní obsah

Čeští polárníci chtějí místo základny sestavené z ruských chlaďáků novou stanici Nelson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do pěti let chtějí polárníci vybudovat na ostrově Nelson u Antarktidy českou vědeckou polární stanici CZ*ECO Nelson, jejíž název lze volně přeložit jako český Nelson. Vznikne v místech, kde měl 30 let stanici, a to jedinou soukromou v Antarktidě, dobrodruh Jaroslav Pavlíček.

Foto: archiv ČANF

Polárníci chtějí vybudovat do pěti let antarktickou stanici CZ*ECO Nelson

Článek

Moderní základna pomůže rozšířit výzkum v této oblasti. Projekt přijde na zhruba 20 milionů korun. Český antarktický nadační fond (ČANF) již na stanici shání peníze.

Chceme malou, ale moderní stanici s kvalitním zázemím
Pavel Kapler, Český antarktický výzkumný program

Vědci na Nelsonu pracují od roku 2018, kdy fond zakoupil od Pavlíčka jeho základnu za symbolickou korunu. Původní objekt dobrodruhovy stanice Eco-Nelson je ale neobyvatelný; jeho základem jsou staré chladicí boxy z ruských lodí. Vědci při pobytu na Nelsonu stanují a staré zařízení využívají jako sklad.

Ve středu odjela z Brna na ostrov osmičlenná výprava.

Místo chlaďáků moderní základna

„Chceme malou, ale moderní stanici s kvalitním zázemím. Protože Nelson je plný života, využijí základnu především zoologové a botanici. Jsme pevně přesvědčeni o tom, že peníze na CZ*ECO Nelson se nám podaří získat z darů a příspěvků,“ řekl Novinkám a Právu manažer Českého antarktického výzkumného programu Pavel Kapler.

Svítící vlákna z Česka využívají záchranáři. Nyní je čeká test v Antarktidě

Věda a školy

CZ*ECO Nelson naváže na činnost České vědecké stanice Johanna Gregora Mendela, kterou již 15 let provozuje na ostrově Jamese Rosse brněnská Masarykova univerzita. Obě bude dělit zhruba 180 kilometrů.

Přestože vzdálenost není veliká a oba ostrovy leží v souostroví Jižní Shetlandy nedaleko Antarktického poloostrova, jde o dva rozdílné světy. Okolí stanice Mendel je v podstatě polární pouští bez pestřejšího zastoupení rostlin a živočichů. Nelson je pravým opakem. Jsou na něm kolonie tučňáků, rypoušů, lachtanů, tuleňů a mnoha zástupců ptačí říše.

Nelson sice leží v Jižním oceánu, který je zaznamenáván v mapách teprve od roku 2021, ale zjednodušeně řečeno je z jedné strany omýván vodami Tichého a z druhé Atlantického oceánu, což na něm vytváří specifické podmínky. Ostrov má dva přílivy a odlivy.

V Brně vznikne model stanice

Výhodou ostrova Nelson je, že je to z něj jen kousek na ostrov krále Jiřího, kam se lze pohodlně přepravit letecky. To přeprava na Mendelovu stanici vyžaduje využití ledoborce a vrtulníku chilské armády. Základnu Mendel financuje s podporou státu Masarykova univerzita. „Při budování CZ*ECO Nelson se musíme spolehnout sami na sebe, tedy na naše dárce z řad veřejnosti a firem. Pro některé z nich například již léta testujeme odolnost jejich výrobků a také moderních technologií v drsných antarktických podmínkách,“ uvedl Kapler.

S projektem CZ*ECO Nelson pomáhá nejen Masarykova univerzita, ale také brněnské Vysoké učení technické (VUT), jehož studenti již navrhli možnou podobu nové stanice.

Model jedné z budov stanice vznikne proto počátkem příštího roku u fakulty architektury v ulici Poříčí. Objekt veřejnosti představí nejen záměr samotný, ale expozice v něm také úspěšný český polární výzkum, díky němuž vědci pracují na desítkách projektů. Navíc Brno díky CZ*ECO Nelson získá stabilní polární záři, která se na něj bude promítat.

V Antarktidě bylo letos průměrně o čtyři stupně Celsia tepleji než loni

Věda a školy

Video ukazuje, jak se největší ledovec na světě vzdaluje od antarktické pevniny

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám