Hlavní obsah

Video ukazuje, jak se největší ledovec na světě vzdaluje od antarktické pevniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ledovec světa, pojmenovaný A23a, který se v roce 1986 odlomil od antarktické pevniny a letos se poprvé od té doby dal do pohybu, se od Antarktidy nadále postupně vzdaluje. Nové videozáběry, které zprostředkovala agentura AP, poskytují další důkaz toho, že ledovec postupně vplouvá do Jižního oceánu – a zřejmě poputuje i dále k Atlantiku.

Největší ledovec na světě se vzdaluje od AntarktidyVideo: British Antarctic Survey- T.GOSSMAN/M.GASCOYNE/C.GREY, Reuters

 
Článek

Ledová masa A23a se – obrazně i doslova – dostala na titulní stránky novin předminulý týden, když se poprvé po 37 letech začala pohybovat.

Jak je patrné i na videu, minulý týden v pátek největší ledovec míjela britská polární výzkumná loď RRS Sir David Attenborough, která je na cestě do Antarktidy na svou první vědeckou misi. Badatelům to umožnilo shromáždit vzorky mořské vody kolem kolosální ledové hory, jak tento týden informovala britská kontinentální operace British Antarctic Survey (BAS).

Do pohybu pryč z vod Antarktidy se dal ostrov mj. proto, že byl poháněn větrnými a mořskými proudy. Již koncem listopadu začal míjet severní cíp Antarktického poloostrova – právě tam s ním 1. prosince zkřížilo cestu plavidlo RRS Sir David Attenborough, napsala zpravodajská stanice BBC.

Největší ledovec světa se dal po více než 30 letech do pohybu

Zahraniční

Ledovec A23a se v roce 1986 oddělil od antarktické pevniny, konkrétně od Filchnerova ledovcovém šelfu. Brzy však „zakotvil“ ve Weddellově moři, a stal se tak prakticky ledovým ostrovem.

Nyní se ale dal do pohybu a po skoro čtyřech desetiletích, kdy byl usazen na mořském dně, se posouvá do antarktického cirkumpolárního proudu, který ho má „násilím“ nasměrovat až do vod jižního Atlantiku. Existuje rovněž možnost, že se v dané oblasti jižního Atlantského oceánu stabilizuje poblíž ostrova Jižní Georgie.

A23a je skutečným kolosem, jeho celková plocha skoro 4000 kilometrů čtverečních odpovídá např. rozloze Zlínského kraje. Jeho tloušťka navíc dosahuje úrovně zhruba 400 metrů, připomíná server listu The Daily Mail, který upozornil na nově zveřejněné záběry.

„Zkrátka nastal jeho čas“

Proč se vlastně ledový kolos „rozhodl“ dát do pohybu zrovna v současnosti?

„Ptal jsem se na to několika kolegů, zajímalo mne, zda to nemohla vyvolat například změna teploty vody u šelfu, ale všichni se obecně shodli, že prostě nastal jeho čas,“ řekl Andrew Fleming ze společnosti BAS, který se specializuje na dálkové snímání pohybu ledovců.

„Od roku 1986 seděl na dně, ale tak dlouho se zmenšoval, až se odlepil a dal se do pohybu. První pohyb jsem zaznamenal už v roce 2020,“ dodal.

Dříve či později bude A23a nepochybně odsouzen k tomu, aby postupně roztál a rozplynul se v oceánu.

Zimní ledová pokrývka moře u Antarktidy byla nejmenší od začátku měření, potvrdili vědci

Věda a školy

V Antarktidě bylo letos průměrně o čtyři stupně Celsia tepleji než loni

Věda a školy

Reklama

Související témata:
British Antarctic Survey (BAS)

Výběr článků

Načítám