Hlavní obsah

Česko udělilo uprchlíkům z Ukrajiny už půl milionu víz dočasné ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 502 000 víz dočasné ochrany udělilo Česko lidem prchajícím z Ukrajiny před válkou. V poslední době se vydávalo týdně přes 2100 víz, v únoru a na začátku března to bylo více než 2400 víz týdně. Část těch, kterým bylo vízum uděleno, se už vrátila na Ukrajinu nebo odjela do jiného státu. Podle odhadů ministerstva vnitra je v Česku reálně asi 300 000 uprchlíků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka s dětmi v pražském asistenčním centru v Kongresovém centru na Vyšehradě během uprchlické vlny z Ukrajiny na jaře 2022

Článek

Loni v březnu, kdy byla uprchlická vlna největší, se udělovalo až 5000 víz dočasné ochrany denně.

Přesnější množství uprchlíků z Ukrajiny pobývajících v Česku by mohlo být známo po konci března. Do tohoto termínu si totiž uprchlíci musí prodloužit víza dočasné ochrany. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl v polovině měsíce v České televizi, že o prodloužení víza zatím požádalo 271 000 lidí. Po prodloužení bude dočasná ochrana platit do konce března příštího roku.

Odhadovat, kolik z uprchlíků zůstane v Česku na dlouhou dobu, je podle Rakušana těžké. Z jiných typů migračních krizí podle něj vyplývá, že pokud konflikt trvá déle než rok, na novém území reálně zůstane zhruba 40 až 45 procent uprchlíků. Rakušan také uvedl, že nyní se jedná o velmi specifickou skupinu migrantů, a to většinou ženy s dětmi.

Bojuju tady, pošlete peníze. Ukrajina se začíná hemžit podezřelými zahraničními dobrovolníky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám