Hlavní obsah

Češi nás všechny zfackovali a vrátili za hranici, tvrdí syrský uprchlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kúty–Lanžhot

Slovenští strážci zákona hlídají zelenou hranici, kterou tvoří řeka Morava. Přes hraniční přechody by podle nich šel jen ten, kdo se chce nechat chytit, běžencům nezbývá tedy než překonat řeku. Slovenská vláda pro běžence přes noc vybudovala stanový tábor v příhraničních Kútech. Syrští uprchlíci, kteří dorazili do Česka přes Maďarsko, se ale setkali s opačným přístupem a museli se vrátit zpět za hranice na Slovensko. Hovoří o násilí ze strany českých policistů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlíci u hranic se Slovenskem

Článek

U vlakového nádraží v Kútech je už v táboře asi dvacet běženců, s nimi také zástupci humanitárních organizací a policisté. Jeden z koordinujících policistů říká, že běženci jsou „nekonfliktní, nepáchají žádnou trestnou činnost, a hlavně jsou vděční za pomoc“.

Slovensko kvůli migrantům nasadí na hranicích s Maďarskem vojáky

Evropa

„Je potřeba se o ně postarat, bez ohledu na to, odkud přicházejí,“ podotýká Martina Šarvaicová z humanitární neziskové organizace Záchranný systém Slovenska a přispěchává s kritikou: „Dosud se všichni starají o Ukrajince, ale o Syřany tak nepečují. Náš problém ale je, že zatímco Ukrajince ubytováváme poměrně snadno, kdo si vezme Syřany?“ dodává Martina a společně s ostatními a policisty rozdává potraviny, pokrývky, rozlévá se horká polévka, která ve velmi chladném večeru přijde vhod.

Nejlépe se chovali Slováci, v Česku zfackováni

Pomoc přebírá také chlapec s jednou nohou pohybující se na berli. Opodál stojí Ahmed, který je ochotný povědět svůj příběh: „Jsem ze Sýrie, osm let jsem žil v Turecku, teď nás tam ale už nechtějí a není práce, vydal jsem se tedy na cestu,“ říká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zadržení uprchlíci

Odysea trvala tři měsíce, zaplatil osm tisíc eur (196 280 korun). Šel nejdřív z Turecka do Řecka, tam ho chytili, dali do vězení na 35 dní za nelegální přechod hranice, pak se mu podařilo přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko dostat až do ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

S běženci míří přes hranice i děti.

„Autem jsme přejeli z Maďarska na české území, tam nás chytla česká policie. Zfackovali nás všechny kromě malého chlapce o berli a starého muže, pak nás odvezli na most a řekli, ať jdeme zpátky do SR,“ líčí.

Situace na hranicích není lepší, říká Vondrášek

Domácí

Dva dny se skrývali v lese, pak je našli slovenští policisté. „Odvezli nás sem a konečně se můžeme ohřát. Slovenští policisté se chovali nejlépe ze všech, které jsem na cestě potkal. Jdu do Německa, kde mám bratra, chci posílat do Sýrie peníze rodině a nic mě nezastaví. Zkusím to znovu, kolikrát bude potřeba,“ zakončuje bývalý student angličtiny ze syrského Kámišlí poblíž íránských a syrských hranic.

„Prosím, pomozte!“

Po necelých dvou kilometrech za Lanžhotem na druhé straně hranic noc prozařují světla majáků českých sil, které právě našly sedm běženců. Tvrdí, že přešli přes řeku a pak se skrývali v okolí.

Všichni policisté i vojáci se chovají korektně, pouze jeden mladý příslušník odpovídá na výzvu běžence „Prosím, pomozte!“ slovy „Nebo co?“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zadržení běženci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám