Hlavní obsah

Slovensko kvůli migrantům nasadí na hranicích s Maďarskem vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kvůli zvýšenému počtu ilegálních migrantů nasadí Slovensko na hranicích s Maďarskem vojáky. Ve středu o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera (OLaNO).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče

Článek

Na hraničních přechodech s Maďarskem bude nasazeno kolem stovky vojáků denně, kteří vytvoří s policisty společné hlídky. Vojáci by měli pomáhat na hranicích do poloviny prosince.

Právě z Maďarska směřují ilegální migranti přes Slovensko a Česko do Německa. Česko a Rakousko proto zavedly na hranicích se Slovenskem kontroly.

Kvůli shromažďování běženců u hranic s Českem vybudovalo Slovensko stanové městečko v obci Kúty. Uprchlíci zde budou mít zajištěnou zdravotní péči a stravu. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec minulý týden označil české kontroly na společné hranici se Slovenskem za porušení schengenského kodexu, což ČR odmítá.

Situace na hranicích není lepší, říká Vondrášek

Domácí

Bratislava také tvrdila, že Česko také porušuje takzvanou readmisní dohodu mezi oběma zeměmi.

Slovenské ministerstvo vnitra potvrdilo, že od obnovení kontrol ze strany Česka a Rakouska zadrželi do konce října na Slovensku 2675 ilegálních migrantů a 45 převaděčů.

„Byla posílena hlídková činnost v blízkosti slovensko-maďarské hranice. Policejní sbor nepřetržitě spolupracuje s maďarskou policií, a to i společnými smíšenými hlídkami přímo na území Maďarska,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová v písemném stanovisku zaslaném Novinkám.

Slovensko vyslalo 40 policistů na srbsko-maďarskou hranici a vyšle dalších 30 policistů do oblasti západního Balkánu v rámci agentury Frontex.

Reklama

Výběr článků

Načítám