Hlavní obsah

Blatný se seknul při výpočtu reprodukčního čísla. A hned dvakrát

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se v pátek dvakrát spletl o milion při výpočtu reprodukčního čísla. To udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem. Poprvé se spletl při projevu ve Sněmovně, podruhé na tiskové konferenci, kde představoval aktuální vývoj epidemie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

„Jestliže budeme mít tisíc nakažených a reprodukční číslo bude 1,5, potom se zvýší počet na 1500. Takže jenom o pět set. Jestliže budeme mít milion nakažených a reprodukční číslo bude jenom 1,1, ke zvýšení dojde o sto tisíc,“ uvedl jako příklad Blatný ve Sněmovně.

Totéž pak o chvilku později prohlásil na tiskové konferenci.

Epidemie přibrzdila, ale vyhráno není, říká Blatný

Domácí

Jenže jeho výrok se ne tak úplně shoduje s definicí reprodukčního čísla ministerstva zdravotnictví. „Číslo udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden nakažený pacient. Například reprodukční číslo 2 znamená, že jeden nemocný nakazí přímo další dvě osoby, které mohou nemoc dále šířit,“ uvádí resort zdravotnictví.

Pokud by tedy bylo tisíc nakažených, tak při reprodukčním čísle 1,5 se počet nakažených zvýší o 1500, nikoliv jen o 500. Pokud by byl nakažen milion lidí a reprodukční číslo by bylo 1,1, nakazí se dalších 1,1 milionu lidí, nikoli pouze sto tisíc.

Kalousek: Třeba se to doučí 

Do ministra si vzápětí rýpnul šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Zjistili jsme, že ministr neumí reprodukční číslo, ale tak to se třeba doučí,“ prohlásil na plénu v dolní komoře poslanec.

Lhal? Nový ministr Blatný chodí kolem svého podpisu protibabišovské petice jako kolem horké kaše

Domácí

Blatný přitom po pouhém dni ve funkci zaujal veřejnost již podruhé. Poprvé si média všimla jeho vyhýbavé odpovědi na otázku, zda podepsal petici spolku Milion chvilek, která požaduje demisi premiéra Andreje Babiše (ANO).

Šéf resortu zdravotnictví uvedl, že petici nepodepsal. Jenže to není podle Deníku N možné. Svůj podpis totiž stvrdil svým pracovním e-mailem.

Reklama

Výběr článků

Načítám