Hlavní obsah

Epidemie přibrzdila, ale vyhráno není, říká Blatný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vývoj epidemie covidu-19 v Česku se dál nezhoršuje, reprodukční číslo pokleslo a procento pozitivních dál neroste. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že pokud lidé nebudou dodržovat současná opatření, jejich efekt se nedostaví.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden člověk s koronavirem, je nyní na hodnotě 1,13, uvedl Dušek s tím, že to ale ještě neznamená vítězství - při velkém počtu případů je totiž i malé číslo problematické.

Problém je podle něj také to, že roste počet lidí ve skupině nad 65 let, kteří se nakazili koronavirem. „U nich je vyšší pravděpodobnost hospitalizace,” vysvětlil Dušek. Podíl této skupiny už v říjnu vzrostl na 14 procent.

První rozhovor s ministrem Blatným: Data zatím ukazují, že lockdown nebude nezbytný

Domácí

O tom, že není vyhráno, mluvil i Blatný. Zmiňoval to už dříve v pátek při svém premiérovém vystoupení před poslanci ve Sněmovně.

„Nabízí se otázka, jestli máme vyhráno, ale bohužel nikoli. V České republice stále probíhá komunitní šíření,“ prohlásil ministr, který se úřadu ujal ve čtvrtek.

Podle něj se nyní Česko z hlediska šíření koronaviru nachází v klíčovém bodu zlomu. „V následujících dvou týdnech by mohlo začít docházet ke zlepšování situace,“ uvedl.

Změňme strach v respekt, tak můžeme získat sílu, řekl nový ministr zdravotnictví Blatný

Domácí

„Pokud bychom tak teď přestali dodržovat opatření, tak se efekt nedostaví. Dostali bychom se na hranici lůžkových kapacit, které zatím pořád vyčerpané nejsou,“ dodal šéf resortu zdravotnictví.

Podle Blatného nyní není nutné zavádět nová opatření. „Je potřeba dodržovat ta stávající,“ apeloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám