Hlavní obsah

Lhal? Nový ministr Blatný chodí kolem svého podpisu protibabišovské petice jako kolem horké kaše

Novinky, Jan Menšík

Ve čtvrtek, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl do úřadu nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), se objevila informace, že Blatný s manželkou před dvěma lety podepsal petici za Babišovu rezignaci. Místo toho, aby ministr na související dotazy jasně odpověděl, kroutí se a mlží.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Informaci o Blatného podpisu petice nazvané „Chvilka pro rezignaci“, kterou inicioval spolek Milion chvilek pro demokracii, přinesl ve čtvrtek Reflex.

První rozhovor s ministrem Blatným: Data zatím ukazují, že lockdown nebude nezbytný

Domácí

Na přímý dotaz, zda jde opravdu o něj a jeho ženu, nový ministr na své první tiskové konferenci při uvádění do úřadu odpověděl s viditelným zaváháním nevýrazné „ne“. Později ten den v exkluzivním rozhovoru pro Právo, kdy jej redaktor konfrontoval s tím, že data uvedená na petici souhlasí s těmi jeho, již mluvil jinak a podpis připustil.

„Neumím vám k tomu nic říci, prostě neumím. Obecně se k tomu vyjádřím tak, že jste viděli například můj údajný twitterový účet, který také není můj,“ odpověděl v rozhovoru Blatný s tím, že jej někdo pod petici mohl podepsat.

To však podle Deníku N není možné, protože Blatný svůj podpis potvrdil ze svého pracovního mailu. Internetová petice funguje totiž tak, že aby se petent započítal, musí svůj zápis ještě následně potvrdit, jinak by se jméno signatáře neobjevilo.

Během páteční tiskové konference k aktuálnímu vývoji epidemie koronaviru již na dotaz odmítl odpovědět. Prý se vyjádří později. Jde o to, zda na své první tiskové konferenci lhal.

Babišovi podpis nevadí 

Premiér Andrej Babiš se v pátek podle serveru iDnes.cz za Blatného postavil. Nevadí mu, že je Blatného jméno uvedeno na petici proti němu samému. „Do vlády se snažím vždy vybírat odborníky a nevybírám je podle sympatií vůči mně,“ sdělil serveru Babiš, který tak zároveň přešel vyhýbavé odpovědi svého nového ministra.

Změňme strach v respekt, tak můžeme získat sílu, řekl nový ministr zdravotnictví Blatný

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám