Hlavní obsah

Bez ruského plynu se neobejdeme, tvrdil Havlíček. Teď to zamlouvá

Bez ruského plynu se v horizontu měsíců či nízkých jednotek let neobejdeme, řekl krátce před začátkem invaze na Ukrajinu v rozhovoru pro Novinky exministr Karel Havlíček (ANO). Jenže jak se ukázalo, již v loňském roce snížilo Česko svoji závislost z 97 procent na čtyři. Havlíček nyní argumentuje tím, že na to nemá česká vláda vliv. Jaký plyn k nám přijde, se odvíjí od toho, co doputuje do Německa, tvrdí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Havlíček (ANO)

Článek

„V krátkodobém horizontu řádově měsíců nebo nízkých jednotek let se bez ruského plynu zkrátka neobejdeme. To je realita,“ řekl téměř před rokem v rozhovoru pro Novinky Havlíček.

A současně se v něm pustil i do šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti), který už v té době tvrdil, že ČR bez plynu z Ruska přežije.

„Bohužel je úplně vedle. Říkám ‚bohužel‘, bylo by lepší, kdybychom nebyli závislí, ale realita je jiná. Čtyři sta miliard kubických metrů spotřebovaných v Evropě je vázáno z více než padesáti procent na ruský plyn. A co se týká zkapalněného plynu, který se dováží ze Spojených států nebo z Kataru, tam je stále podíl někde mezi dvaceti a třiceti procenty. Záleží na období, kdy se odebírá,“ tvrdil tehdy Havlíček.

Havlíček: Bez ruského plynu se neobejdeme. Lipavský je vedle

Domácí

Predikce mu ale nevyšly, koncem ledna oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), že Česká republika v loňském roce snížila svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta.

Plyn z Ruska stát podle jeho slov nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří.

Havlíček: Nemáme vliv na plyn, který k nám proudí

Nyní se Havlíček pro Novinky ke svému dřívějšímu výroku vyjádřil tak, že o tom, jaký plyn k nám proudí, nerozhoduje nikdo v České republice a už vůbec ne vláda.

„Hlavní plynovod jde z Německa, české komerční firmy kupovaly a kupují plyn převážně od německých obchodníku a na to, jaká směska plynu k nám doputuje, nemáme vliv. Jinými slovy, ať máme kontrakt s Nory či Nizozemci, plyn je vždy namixovaný podle toho, co doputuje do německých trubek,“ uvedl nyní na dotaz, zda by si vláda nezasloužila alespoň malou pochvalu od opozičního hnutí ANO za snížení závislosti.

ČR loni snížila dovoz plynu z Ruska na čtyři procenta

Ekonomika

„To, že již neproudí ruský plyn, je proto, že zejména Nord Stream 1 je mimo provoz. Je dobře, že se EU zbavuje závislosti – zejména posilováním LNG –, jde to o něco rychleji, ale je to v rukou jiných zemí,“ míní také.

A současně doplnil, že pozitivně hodnotí LNG terminál a kontrakt ČEZu. „Je to správný krok i ze strany vlády. Ale opět platí totéž. I když se platí třeba do Nizozemska, neurčujeme, jaký plyn k nám doputuje,“ řekl Novinkám s tím, že vláda tuto situaci pouze marketingově využívá.

Stávajícím zákazníkům zlevní plyn také Innogy

Ekonomika

Babiš je tady, pochvalovala si Schillerová ve Sněmovně. V sále šéf ANO nevydržel dlouho

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám