Hlavní obsah

ČR loni snížila dovoz plynu z Ruska na čtyři procenta

Během osmi měsíců se Česká republika podle premiéra Petra Fialy (ODS) zbavila vysoké závislosti na plynu z Ruska. Podíl ruských dodávek plynu do Česka se snížil z téměř sta procent na jednotky procent, řekl Fiala v úterý odpoledne to na tiskové konferenci po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Článek

„Za pouhých osm měsíců se podařilo to, že z 97procentní závislosti na ruském plynu dnes do České republiky jdou z Ruska maximálně tři až čtyři procenta plynu. Tak rychlá změna nastala díky krokům, které realizovala naše vláda,“ oznámil Fiala.

Klíčové v tomto směru bylo dojednání dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) z Nizozemska, odkud z terminálu v Eemshavenu tečou až tři miliardy metrů krychlových ročně.

„To je za normálních okolností třetina naší roční spotřeby, ale protože se daří šetřit, tak podíl, který v Nizozemsku máme, vytváří ještě větší podíl na celkové spotřebě plynu v České republice,“ dodal Fiala.

Do Německa připlul třetí terminál na LNG

Ekonomika

Právě díky omezení spotřeby domácností a firem, teplému počasí v zimním období a loňskému tlaku na vytvoření zásob zůstávají plynové zásobníky v současnosti plné ze tří čtvrtin.

Podle Síkely se loni podařilo snížit spotřebu plynu o 20 procent. „Ušetřili jsme nějaké dvě miliardy kubíků plynu. Jen za topnou sezonu to je 800 milionů. To jsou objemy, které vystačí při velmi tuhé zimě na dva měsíce zimního provozu,“ řekl ministr.

Síkela na tiskové konferenci dále prozradil, že Česko má opci na rozšíření podílu v nizozemském terminálu o další miliardu metrů krychlových. Zatím ji ale nevyužilo, protože chce dodávky diverzifikovat. Jednání probíhají především s Německem.

„Chtěli bychom získat další kapacitu v jiných terminálech i z důvodu energetické bezpečnosti i z důvodu, abychom si ušetřili jednu přechodovou hranici. A pokud získáme tu miliardu navíc, ať už kdekoliv, tak LNG kapacita v terminálech bude už pokrývat více než polovinu nové roční potřeby,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám