Hlavní obsah

Bez plného očkování nebudou moci děti do školky

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Poslanci ve středu odmítli schválit novelu zákona o ochraně veřejného zdraví se změnami, které navrhl Senát. Horní komora chtěla ze zákona například vypustit, aby bylo plné očkování podmínkou pro přijetí dítěte do mateřské školy nebo pobyt na školách v přírodě. Poslanci setrvali na původní podobě normy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Debata ve Sněmovně opět sklouzla k diskusi o povinném či nepovinném očkování. „Moje zdraví není majetkem státu,“ připomínal kolegům Petr Bendl (ODS).

Lékaři z řad poslanců naopak povinné očkování vesměs obhajovali. Rovněž ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) žádal kolegy, aby podpořili sněmovní návrh. Zdůraznil, že původní návrh ministerstva není represivní, a připomněl, že jde o kompromis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zdravý selský rozum říká, že očkování je výdobytek ochrany zdraví, kterého bychom se neměli vzdávat,“ řekl Němeček s tím, že sám je otcem dvou malých dětí a nechtěl by, aby jeho dítě bylo v kolektivu, který bude z velké části neproočkován a „kde se bude bát, zda přijde s nějakou závažnou nemocí“.

Rizika kvůli migraci

Někteří poslanci rovněž připomínali možná rizika související s přílivem migrantů a potenciálním šířením některých chorob. O tom se zmínil i Němeček.

„V dnešní době, kdy do Evropy míří sta tisíce uprchlíků z různých končin světa, situace se může kdykoliv epidemiologicky výrazně zhoršit. Proočkovanost je zárukou pro populaci, že zde hromadně nepropuknou nějaké přenosné infekční nemoci,“ uvedl ministr.

Kdyby škola nařízení sabotovala, hrozí jí maximální sankce půl miliónu korun. „Ale to je opravdu ta horní hranice,“ dodal Němeček.

Zákon nyní poputuje k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám