Hlavní obsah

Během řádění střelce měl uvnitř fakulty dceru. Zůstaňte na zemi, psal jí v esemeskách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Filozofické fakultě v Praze, kde ve čtvrtek řádil střelec, se zrovna učila jeho dcera. Telefon nebrala, ale byli ve spojení přes SMS, vylíčil dramatické události čtvrtečního odpoledne ze svého pohledu majitel restaurace King Solomon v Široké ulici Aron Günsberger.

Foto: Aktu.cz

Střelba na škole v centru Prahy

Článek

Policie uvedla, že první informace o střelbě na fakultě dostala před 15. hodinou. Günsbergera zaujal po 15. hodině pohyb lidí, které viděl z restaurace.

„Věděl jsem, že jsou to policisté nebo vojáci, pět nebo šest jich běželo. Vyšel jsem ven a v tu chvíli začal koordinovaný útok policie,“ popsal, když policii pomáhal střežit páskami vymezený prostor v Široké ulici.

Pochopil, že se akce děje na fakultě, kde se zrovna učila jeho dcera. „Nebrala telefon, takže jsme komunikovali SMS. Žádal jsem ji, aby leželi na zemi, nepřibližovali se k oknu a čekali na povely policie,“ uvedl Günsberger.

Minutu po minutě: Jak policie zasahovala proti střelci v Praze

Krimi

Dceři ani jejím spolužákům se nic nestalo, byli v pořádku evakuováni. „Ze strany těch dětí je to hrůza, z níž se vzpamatovávají, ale ze strany profesionální zásah. Naprostí profesionálové, odvedli a odvádějí excelentní práci, rychle, čistě,“ řekl svědek.

Günsberger poměrně rychlou policie reakci přičítá tomu, že po útočníkovi bylo vyhlášeno celostátní pátrání, protože měl už ráno zabít vlastního otce.

„Podle zbraní to byl profesionál. Měl mít munici, která prostřelila neprůstřelnou vestu. To se nedá jen tak koupit,“ konstatoval Günsberger.

Do ulic se vydal pomáhat sám, v neprůstřelné vestě. „Bylo tu na začátku spousta lidí, kteří chtěli vidět tu střelbu. Bez komentáře,“ dodal.

Lidé přicházejí na pietní místo, uctívají oběti střelby

Krimi

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Výběr článků

Načítám