Hlavní obsah

Babišovo extempore u pultíku bude mít disciplinární dohru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda Poslanecké sněmovny i vládní KDU-ČSL Jan Bartošek dal podnět mandátovému a imunitnímu výboru, aby uložil pokutu 30 tisíc předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi za obstrukce během březnové schůze ke snížení mimořádné valorizace penzí. Bartošek chce také omluvu za výroky, že se lidovci nelegálně obohatili na úkor státní České pošty.

Babiš nechtěl ve Sněmovně opustit řečnický pultíkVideo: psp.cz

 
Článek

„Rozhodl jsem se, že dám návrh na disciplinární řízení k mandátovému a imunitnímu výboru, budou to dvě podání. Obě se týkají pana poslance Andreje Babiše,“ oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci Bartošek.

Bartošek bude žádat, aby sněmovní mandátový a imunitní výbor uložil Babišovi pokutu ve výši 30 tisíc za jeho chování během několikadenní schůze ke snížení mimořádné valorizace důchodů v první polovině března.

Tehdy předseda opozičního hnutí ANO Babiš odmítl přijmout rozhodnutí koaliční většiny o omezení řečnické doby pro všechny zákonodárce a po vypršení časového limitu také odmítl opustit řečniště.

Babiš a Okamura spolu vedou válku a Sněmovna trpí, míní politologové

Domácí

„Chování Andreje Babiše považuji za zcela nepřístojné a bezprecedentní, které nemá v historii Poslanecké sněmovny obdoby. Chci, aby se toto jednání projednalo na výboru, došlo tehdy ke srocení poslanců u řečnického pultíku, neumožnil svým chováním vystoupení dalším řádně přihlášeným poslancům a poslankyním,“ zdůvodnil svůj návrh Bartošek.

Pokud by Babišovi byla pokuta udělena, peníze poputují do státního rozpočtu.

Babiš to pro Novinky komentoval slovy, že „už jde o nějakou obsesi“.

„Koalice během toho jednání opakovaně porušovala zákon o jednacím řádu, protože nás chtěli umlčet. Pan Bartošek jako místopředseda Sněmovny by měl v první řadě dbát na to, aby byly dodržovány demokratické principy a v tom jednoznačně selhal. Neřídil Sněmovnu nadstranicky, ale podle not vládní koalice,“ komentoval Bartoškův krok předseda ANO.

Druhé Bartoškovo podání se týká Babišových výroků ze začátku dubna směrem k vládní KDU-ČSL, ve kterých tvrdil, že se strana nelegálně obohatila na úkor České pošty, která je nyní v tíživé ekonomické situaci.

Babiš: Jsem hrdý populista, hájím 2,4 milionu lidí

Domácí

„Zcela lživě uvedl, že v roce 2009 bylo jakési 300milionové všimné pro KDU-ČSL a ČSSD. Je to vyjádření, které poškozuje KDU-ČSL, je nepravdivé a já odmítám, aby se jakýkoliv poslanec tímto způsobem choval. Nemá k tomu žádné důkazy a já po něm budu požadovat, aby se za tento výrok veřejně omluvil na plénu Poslanecké sněmovny,“ ohradil se Bartošek s tím, že policie nikdy žádnou takovou věc nešetřila.

„To, že jako poslanci máme imunitu, nás neopravňuje k tomu, abychom lhali nebo dehonestovali kohokoliv. Jsem pevně přesvědčen, že svoboda a demokracie dává právo svobodně se vyjadřovat, ale nikomu nezavdává právo na lež a dehonestaci. Toto chování nebudu tolerovat,“ uzavřel.

Babiš Novinkám řekl, že netvrdil, že se na úkor pošty obohatily přímo KDU-ČSL a ČSSD. Jedinou chybu ve vyjádření, kterou připustil, byla ta, že hovořil o roku 2009, ale měl mluvit o roku 2004. 

„Udělal jsem jednu chybu, nešlo o rok 2009, ale 2004. Tehdy byla smlouva (o poskytování bankovních služeb mezi Českou poštou a bankou ČSOB - pozn. red.) podepsána a ta banka následně vyplatila provizi 300 milionů. A tehdy byla ve vládě ČSSD společně s lidovci, to je prostě fakt a nevím, co na tom pan Bartošek chce zpochybnit,“ uvedl Babiš.

Senátor Wagenknecht zveřejnil omluvu od Babiše

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám