Hlavní obsah

Bartoš hájí rušení pošt. Nešlo to jinak, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v neděli hájil kritizované rušení poboček České pošty napříč republikou. Prohlásil, že si nemyslí, že se to dalo udělat jinak. Každá transformace podle něj má nějaké bolestné prvky, ale vede k určitému cíli. V tomto případě tedy k tomu, aby pošta nezbankrotovala. Řekl to v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News, kde se střetl s šéfem SPD Tomiem Okamurou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

„Nemyslím, že se to dalo udělat jinak. Není to vláda, ale management České pošty, který nyní řeší, aby pošta nezbankrotovala,“ prohlásil ministr Bartoš.

A doplnil, že každá transformace má nějaké bolestné prvky, ale vede k určitému cíli. Zdůraznil, že musí dojít k ozdravení pošty v rámci transformace, protože „pak by ty služby nemusely být garantované vůbec“.

„Podle mě je zásadní, aby Česká pošta plnila své povinnosti, a zároveň, aby v rámci transformace došlo k ozdravení pošty,“ prohlásil dále.

Česká pošta: Když bude mít starosta argument, zrušíme jinou pobočku

Ekonomika

Pošta totiž plánuje zrušit 300 svých poboček k polovině letošního roku, což je zhruba desetina.

Výběr pošt i jejich rušení kritizují představitelé obcí či krajů. Například moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, v jehož kraji má být zrušeno nejvíce pošt, a ostravský primátor Tomáš Macura (oba zvoleni za ANO) žádají ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o přehodnocení plánu.

„Pošta garantuje, že služby budou fungovat dál,“ řekl k tomu Bartoš.

Hádka o elektronický podpis

V diskusi na Primě se proti rušení pošt postavil i šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Ten vládě vyčetl, že poštu mohla zachránit na úkor pomoci Ukrajincům.

„Dám rušení poštovních poboček do kontrastu s tím, že jste více než 50 miliard korun dali na Ukrajince a Ukrajinu a nemáte ani přes jednu miliardu na zajištění základních služeb pro občany. A mohl bych pokračovat dál,“ prohlásil.

A doplnil, že rušením poboček se zhorší zmiňovaná dostupnost služeb. „Připadá mi, že pan ministr Bartoš na poštu asi moc nechodí. Víte, jaké tam jsou fronty? Chodím tam pravidelně ověřovat podpisy. Tím, že zrušíte pobočky, dostupnost zhoršíte,“ tvrdil.

Na to však následně reagoval ministr Bartoš: „Nechce se mi věřit, že šéf sněmovní strany nemá elektronický podpis anebo nepoužívá datovou schránku. Nevěřím, že si chodíte ověřovat podpis na poštu. Ukážu vám elektronický podpis, zařiďte si ho,“ řekl.

Nemají obřadní síň, doktora, a teď už ani poštu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám