Hlavní obsah

Bartoš a Stanjura dávají smlouvy za miliony stranickým kolegům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chystá seškrtat stovky úřednických míst, platí na ministerstvu podle zjištění Práva svým bývalým kolegům z ODS až miliony korun za rady. Zpátky se nedrží ani ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který rozdal statisícové smlouvy bývalým pirátským spolupracovníkům.

Foto: Petr Horník, Právo

Zbyněk Stanjura (ODS) a Ivan Bartoš (piráti) poskytli svým bývalým kolegům statisícové smlouvy.

Článek

Podle ředitele Transparency International Ondřeje Kopečného by se přitom na externí poradce měla ministerstva obracet jen za splnění určitých podmínek. „Ministerstva by měla umět dokázat, že při výběru poradců nebylo stranictví hlavním kritériem,“ uvedl pro Právo.

Přinášet by pak měli podle něj agendu, kterou si nedokáže ministerstvo pokrýt samo. „Mělo by se skutečně jednat o experty, kteří mají odpovídající kvalifikaci a zkušenosti. Nemělo by se jednat např. jen o zkušenosti z práce poslance,“ doplnil Kopečný.

Někdejší šéf komunikace ODS Tomáš Bartovský podle registru smluv uzavřel s ministerstvem financí (MF) smlouvu už loni. Celkem si má přijít až na 1,4 milionu korun bez DPH, a to díky dodatku, který rozšířil původní smlouvu a prodloužil její platnost do 31. prosince letošního roku.

Ministři utratili 145 milionů za poradce a právníky. Nejvíc se rozšouplo vnitro

Domácí

„Má na starosti kontrolu spisů k podpisu ministra a jeho korespondence. Rovněž příležitostně připravuje či reviduje podklady pro veřejná vystoupení ministra na konferencích, odborných platformách atd. Účastní se porad vedení ministerstva a kabinetu ministra,“ sdělila k tomu Právu mluvčí Michaela Lagronová.

Za rady MF platí i exposlankyni ODS Lence Kohoutové, která má dvě smlouvy v součtu na více než na milion korun bez DPH.

Piráti mají práci u Bartoše

Bartoš poskytl svým exkolegům na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) příležitostí ještě víc. S analytikem Januszem Konieczným, který dřív pracoval pro pirátské poslance, už uzavřel resort dvě smlouvy, každou na 500 tisíc korun bez DPH.

Konieczny si v první smlouvě z února 2022 účtuje 350 korun na hodinu, radit má v oblasti auditu a protikorupční problematice. Ve druhé smlouvě z letošního června už požaduje odměnu 500 korun za hodinu a kromě legislativy týkající se veřejných zakázek má dělat i „analýzu vazeb Ruska na ČR s ohledem na sankční pravidla“.

Dvě smlouvy po 500 tisících bez DPH uzavřel s resortem také pirátský exposlanec a marketingový specialista Martin Jiránek. Poskytovat má rady v oblasti cestovního ruchu, za které si účtuje 355 korun na hodinu.

Svoboda ve stopách Hřiba. Statisíce za poradce

Domácí

V součtu na 700 tisíc korun bez DPH už uzavřel smlouvy s MMR pirátský ústecký zastupitel a ekologický aktivista Lukáš Blažej, který v roce 2021 neúspěšně kandidoval do Sněmovny. Pomáhat má se stavebním zákonem, za 450 korun na hodinu.

„Byli vybráni buďto na základě výběrového řízení, nebo na základě předcházející spolupráce s ministrem ještě před jeho nástupem do úřadu. Vzhledem k tomu, že některé agendy mají zcela logicky dlouhodobější trvání, tato spolupráce pokračuje i v letošním roce. Jedná se o odborníky ve svých oborech,“ napsala k tomu Právu mluvčí MMR Veronika Hešíková.

Právní rady od asistenta

Až půl milionu korun se pak Bartošovo ministerstvo zavázalo zaplatit bývalému asistentovi pirátského exposlance Františka Elfmarka, Jakubovi Brejšovi, za právní poradenství.

„Předmětem smlouvy je závazek poskytovatele poskytovat objednateli poradenskou, řešitelskou, expertní a konzultační činnost v oblasti právního poradenství při meziresortním připomínkovém řízení, v otázkách regionálního rozvoje, evropských a národních dotacích a v dalších právních otázkách při plnění úkolů v rámci kabinetu ministra,“ uvádí smlouva s Brejšou, která byla v srpnu zveřejněna v registru smluv a platí do konce letošního roku.

Brejša si za hodinu práce účtuje 450 korun.

Ministr školství Bek má pět poradců, sestavil i konvent

Věda a školy

Z dostupných zdrojů Brejša na Právnické fakultě Karlovy univerzity obhájil před dvěma lety rigorózní práci na téma „Nejlepší zájem dítěte zejména ve spojení s předběžným opatřením“.

Podle Hešíkové je však na problematiku MMR odborník a svou prací pro resort navazuje na práci poslaneckého asistenta, při které měl údajně na starost kontrolu účetních kapitol ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí.

Podle Kopečného by ministerstva měla umět doložit, jaké výstupy za poradci stojí. „Aby to nebylo jen naoko. Z hlediska transparence to jsou nároky na jakéhokoliv externího poradce na ministerstvu. Když se jedná o kolegy ministrů, tak to platí dvojnásob,“ dodal.

Fiala: Ať ministři seškrtají počty státních zaměstnanců

Právo oslovilo premiéra Petra Fialu (ODS) s otázkou, zda by neměli ministři začít na poradcích více šetřit. Ten se však k takové výzvě nechystá.

„Vláda se zavázala k tomu, že sníží celkové výdaje na provoz a platy státních zaměstnanců celkově o více než 10 miliard, a tento závazek se nám podařilo naplnit v návrhu státního rozpočtu na příští rok, a je na každém ze členů vlády, jakým způsobem tohoto závazku dosáhne,“ odpověděl Fiala Právu.

„Kromě snížení objemu mzdových prostředků o 2 procenta je v návrhu rozpočtu samozřejmě zakomponováno i snížení dalších provozních výdajů o 5 procent. Přesně tak, jak vláda avizovala, s úsporami začíná u sebe a jde příkladem. Mimo jiné po dlouhé době v České republice klesne počet státních zaměstnanců,“ dodal premiér.

Šetříme. Sněmovna seškrtá čtvrtinu výdajů na zahraniční cesty poslanců

Domácí

Jak Právo již informovalo v březnu, loni zaplatila ministerstva za poradce, konzultanty a služby přes 145 milionů korun.

Ani letos se ministři nedrží zpátky. Jak upozornila MF Dnes, účet za poradce a právní služby pro ministry v prvním pololetí vystoupal na sto milionů korun.

Válkovi radí většina poradců zdarma

Ani další ministři se neobejdou bez externích rádců. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) má mezi poradci například neúspěšnou kandidátku na prezidentku Danuši Nerudovou, která se uchází o hlasy voličů v příštím roce v evropských volbách za STAN. Resort jí platí 500 korun na hodinu.

Nejpočetnější, 17hlavý sbor, obvykle složený z odborníků na zdravotnictví a lékařů, má ministerstvo zdravotnictví pod taktovkou Vlastimila Válka (TOP 09), drtivá většina z nich se však nároku na honorář vzdala.

Méně lidí, auta z půjčovny. Ministerstva vymýšlejí, jak ušetřit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám