Hlavní obsah

Svoboda ve stopách Hřiba. Statisíce za poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým poradců pirátského exprimátora Zdeňka Hřiba, na který v minulosti Právo upozorňovalo, se stal kvůli vysokým nákladům terčem kritiky. Ani primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nepřišel s úsporami. Měsíčně dává svým poradcům přes 400 tisíc korun, tedy skoro stejně, kolik dával Hřib.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Hřib a Bohuslav Svoboda po volbách

Článek

Informace poskytl na dotaz Práva mluvčí magistrátu Vít Hof­man. V březnu stál Svobodův pětičlenný tým poradců Prahu skoro 416 tisíc korun, v dubnu pak přes 404 tisíce. V tu dobu měl pět členů. Nyní už jen čtyři. „V oddělení poradců jsou zaměstnáni tři poradci a jeden vedoucí a všichni jsou zaměstnankyně a zaměstnanci Magistrátu hlavního města Prahy na hlavním pracovním poměru,“ sdělil Právu Hofman.

„Jedná se o systemizovaná místa, která jsou zařazena do 11. platové třídy přílohy,“ dodal s tím, že odměňováni jsou podle přílohy číslo 1 nařízení vlády č. 341/2017 Sb. Plat poradců by se měl pohybovat od 25 do 37 tisíc korun. Zbylé peníze by tedy měli získat v rámci příplatků.

Ministři utratili 145 milionů za poradce a právníky. Nejvíc se rozšouplo vnitro

Domácí

Poradce si Svoboda vybíral mezi straníky a sympatizanty ODS. Jedná se o Lukáše Herolda, bývalého mluvčího Václava Klause a exradního Prahy 5, Kristýnu Kopeckou z ODS z Újezdu nad Lesy, Petra Peška, který je i asistentem poslance ODS Jakuba Jandy a uvádí o sobě, že byl poradcem předsedy ODS, a Miroslava Šmída, komunálního politika ODS z Prahy 5, který tým poradců vede.

„Tito zaměstnanci byli vybráni na základě zkušeností a odborné způsobilosti,“ sdělil Hofman Právu.

Ještě v dubnu byla v týmu i Petra Kadlecová, ze které se však stala ředitelka jiného odboru.

Bohaté prémie

Svobodovi poradci oficiálně koordinují a zpracovávají komplexní politické, ekonomické, právní a jiné analýzy a zajišťují zpracovávání podkladů pro politická jednání a vystoupení. Mají tedy stejnou náplň práce, kterou podle mluvčího vykonávali poradci pro Hřiba.

Ten měl na těchto postech v zaměstnaneckém poměru ke konci svého mandátu šest poradců, náklady za ně byly okolo 450 tisíc korun měsíčně.

V prosinci dostali ke svým platům ještě prémie, celkem jim tedy pražský magistrát vyplatil na Vánoce přes 673 tisíc korun.

„V prosinci 2022 byly všem zaměstnancům magistrátu vyplaceny mimořádné odměny dle výkonu jejich práce za uplynulé období. Odměny nebyly omezené jen na poradce, ale týkaly se tedy všech zaměstnanců magistrátu,“ sdělil Hofman.

Nebudou radní na plný úvazek. Hřib těsně před podpisem rýpe do koaličních kolegů

Domácí

Chystají se škrty

Už loni vládní strany, které sedí i ve vedení hlavního města, vyzývaly k všeobecným úsporám, a to kvůli drahým energiím, vysoké inflaci a z toho hrozící krizi. Škrtat se chystají také na počtech úředníků.

V roce 2019 Právo upozornilo, že poradci bývalého primátora a současného radního pro dopravu Hřiba stojí více než půl milionu korun měsíčně. Radilo mu okolo deseti lidí.

Od ledna do září 2019 vydal magistrát na sedm Hřibových rádců přes 4,4 milionu korun, měsíčně 492 609 korun. K tomu odměny dalších dvou, kteří pracovali na dohodu o provedení práce, vyšly kancelář měsíčně na 60 800 korun. Odměny dalších dvou externích poradců, kteří pro kancelář pracují jako OSVČ, magistrát nezveřejnil. I výdaje na ně šly z magistrátní kasy.

Podle Hofmana si takové externí poradce Svoboda zřejmě nedrží. „O případných konzultantech, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru k Magistrátu hlavního města Prahy, nemám žádné informace,“ sdělil mluvčí Právu.

Svoboda: Nebudu poklop na špínu ani fíkový list

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám