Hlavní obsah

Banky ulehčí přetíženým úřadům, uprchlíkům nabízí založení účtu zdarma v mobilních stanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru si mohou uprchlíci založit bankovní účet. Potřebují ho k tomu, aby mohli opakovaně čerpat humanitární dávku, kterou lze v hotovosti dostat jen jednorázově. Česká bankovní asociace zároveň doufá, že mobilní stany, kde banky nabízí založení účtu, ulehčí zahlceným úřadům.

Banky nabízí uprchlíkům založení účtu zdarma v mobilních stanech, ulehčí tak přetíženým úřadůmVideo: Novinky

 
Článek

„Ministerstvo práce a sociálních věcí nás požádalo o pomoc, protože v současné době jsou úřady práce přetížené tím, že si tam lidé chodí pro finanční podporu od státu. Když umožníme zakládání účtů přímo v asistenčních centrech, mohlo by to úřadům ulevit,“ popisuje mluvčí ČBA Radek Šalša.

Úřady práce uprchlíci žádají o jednorázovou dávku mimořádné pomoci, která u dospělých činí 2490 korun, což je existenční minimum. U dětí se pohybuje od 1970 do 2770 korun podle věku.

Kromě toho mohou uprchlíci žádat ještě o humanitární dávku ve výši 5000 korun, kterou lze čerpat opakovaně. V hotovosti ji ale dostanou jen jednou, pak už jedině převodem.

Foto: Novinky

Na možnost založení účtu zdarma uprchlíky upozorňují pracovníci v asistenčním centru.

Kromě Prahy mobilní přepážky vznikly ještě v Ostravě. Bankovní stany mají postupně přibývat po celém Česku, podle zájmu jednotlivých asistenčních center.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

„Měla by následovat další krajská města. My čekáme na výzvy konkrétních asistenčních center, protože z organizačních důvodů je důležité se jim přizpůsobit,“ vysvětluje Radek Šalša. „Snažíme se reagovat rychle, tyto přepážky v Praze jsme zvládli otevřít za méně než týden,“ podotýká.

Foto: Novinky

K novému účtu uprchlíci získají buď klasickou, nebo virtuální platební kartu.

Založit si účet bez poplatku si ukrajinští uprchlíci mohou i na pobočkách těch bank, které na mobilních přepážkách k dispozici nebudou.

„Problémem není ani jazyková bariéra, dnes už banky většinou počítají, že musí na místě mít tlumočníka, alespoň ve větších městech,“ uvádí Šalša.

Reklama

Výběr článků

Načítám