Hlavní obsah

Bahno uklidili a za pár hodin bylo ve vsi ještě hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí obloha nad obcí Přibyslavice na Brněnsku potemněla a prudká bouře spláchla mazlavé bahno z pole nad vesnicí přímo mezi domy. Sotva místní stačili spoušť uklidit, přihnala se v úterý po obědě další silná bouřka a vše se opakovalo znovu ještě v horší podobě. Není tak divu, že kromě hasičů musela přijet na pomoc i psycholožka.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Napoprvé si ještě místní poradili sami, napodruhé dorazili na pomoc hasiči.

Článek

„Jak to u nás vypadalo v úterý? No stejně jako v pondělí,“ povzdechla si starostka Iva Hadašová.

„V pondělí přišla velká bouřka a během krátké chvíle napršelo v úhrnu pětatřicet milimetrů. Spláchlo to pole oseté kukuřicí a měli jsme tu vodu s bahnem asi v sedmi domech. V prvním, který byl hned na ráně, bylo ve sklepech metr a půl bahna,“ popsala Právu starostka.

Spolu s místními hasiči tak obyvatelé uklízeli spoušť až do pozdní noci.

„Někdy o půl druhé v noci jsme se rozloučili. A za pár hodin přišla další bouřka a měli jsme to zase. Tentokrát nebyl déšť tak silný, napršelo asi dvacet milimetrů, ale tím, že půda už nic nepobrala a voda měla vytvořenou cestu, tak se bahno znova rozlilo po obci, tentokrát ještě o něco víc,“ řekla starostka.

Foto: Twitter/HZS Jihomoravského kraje, ČTK

Hasiči likvidují následky přívalového deště v obci Přibyslavice

Víkend bude prosluněný, teploty nic moc

Počasí

Pomáhali hasiči

Vlna mazlavého bláta se tentokrát rozlila ještě do větší šíře, kromě již o den dříve zasažených domů se ale dostala většinou už jen na sousední zahrady. V úterý už si místní ale sami neporadili a ve vesnici pak pomáhalo celkem devět jednotek hasičů.

„Na žádost velitele zásahu dorazila i krizová interventka,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Podle starostky nebylo divu, že někteří lidé potřebovali kromě fyzické i psychickou pomoc. „Byli unavení, nesli to hodně těžce. Vždyť do noci se uklízelo a druhý den to bylo to stejné. Těžce se kousala i ta marnost, když to přišlo, nemohli jsme nic dělat. Jen čekat, až přestane pršet,“ věděla starostka.

„Těžko říct, co teď můžeme dělat. Na poli je pořád kukuřice, takže se dá čekat, že pokud přijde něco podobného, můžeme mít zase problém. Zkusíme ve spolupráci s krajským úřadem, silničáři a zemědělci vymyslet nějaké opatření. Na tohle totiž nejsme zvyklí, něco podobného se tu stalo naposledy někdy před padesáti lety,“ dodala starostka.

Foto: Facebook/HZS Zlínského kraje, ČTK

Přívalový déšť řádil také v Otrokovicích na Zlínsku

Foto: Facebook/HZS Zlínského kraje, ČTK

Následky přívalového deště v Otrokovicích na Zlínsku

Bouřky přinesly déšť a kroupy. Na Moravě byla zaplavena dálnice

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám