Hlavní obsah

Babiše nedáme, zní unisono z ANO. Oporu má ministr financí i na Hradě

Právo, Karolina Brožová

Poslanci za hnutí ANO stojí za svým předsedou Andrejem Babišem jako jeden muž. Nezviklaly je ani požadavky koaličních partnerů ČSSD a KDU-ČSL, aby do týdne vysvětlil, jak farma Čapí hnízdo získala dotaci 50 miliónů korun. Když tak neučiní, lidovci i ČSSD se připojí ke schválení programu mimořádné schůze, kterou na příští středu nechala svolat ODS a TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Nepřímou podporu má ministr financí i od prezidenta Miloše Zemana. Ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka kauzu označil za ne tak důležitou, aby se o ni zajímal.

Všichni oslovení poslanci ANO si jsou jisti tím, že Babiš nic špatného neprovedl. Věc může být prý jen nečistá součást předvolební kampaně pro krajské volby.

„Žádnou mimořádnou schůzi si nepřejeme, je to odvádění pozornosti od témat, která jsou aktuálnější,“ řekla Právu poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Zemanovi jsou hnízda jedno

„Že se to vytáhlo teď, je načasované. Samozřejmě že to vyžaduje vysvětlení. Měl by vnést konkrétnější informace. Nemělo by to zůstat tabu téma,“ dodala.

Co řekli ke kauze Čapí hnízdo
Jaroslav Faltýnek, šéf poslanců ANO:
„Je jedno, jestli bude program schválen, nebo ne. Při projednávání programu zazní všechny argumenty. Za sebe bych ten program nepodpořil, abychom ušetřili čas a věnovali se zákonům.“
Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj za ANO:
„Problematiku šetří policie a OLAF. Musíme počkat na její výsledky.“
Martin Komárek, poslanec ANO:
„Andrej Babiš řekl slovo muže a já mu věřím. Babiš říká, že nic neudělal. Když mě soused obviní, že jsem mu snědl psa, a já mu řeknu, že jsem to neudělal, ale on za mnou bude pořád s nařčením chodit, tak můžu jen opakovat: já jsem nic neudělal, já psa nesnědl.“
Jan Chvojka, poslanec ČSSD:
„Byli bychom radši, kdyby to pan Babiš vysvětlil, aniž bychom museli mimořádnou schůzi svolávat. Bylo by ideální, kdyby v průběhu tohoto týdne řekl, jak to bylo.“
Marian Jurečka, ministr zemědělství za KDU-ČSL:
„Kauza Čapí hnízdo je velký problém pana vicepremiéra Babiše. Samozřejmě se to týká i této vládní koalice. Buďto pan vicepremiér Babiš vysvětlí celou záležitost vlastnictví, nebo já osobně podpořím svolání mimořádné schůze.“

Ostatní politici za ANO však žádné vysvětlování slyšet nepotřebují. Bez dalších informací ke kauze se obejdou i poslanci Jiří Zlatuška, Martin Komárek, Stanislav Berkovec nebo Jan Volný. „Jakékoli vysvětlování je jen politický tyátr. Má platit padni komu padni, ale já nejsem arbitr, který je toto schopen posuzovat,“ řekl Právu Zlatuška.

Babiš sám považuje kauzu za součást předvolebního boje. „Je to kampaň, brutální kampaň, která má jediný cíl, abych odešel z politiky a přijal politickou odpovědnost. Ale já jsem nic neudělal! Já jsem nic neukradl,“ řekl v neděli.

K věci se zřejmě znovu vyjádří ve středu, kdy jde k prezidentu Miloši Zemanovi. Ten se ale podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka o věc nezajímá. „Mohu pouze zopakovat, že pan prezident kauzu Čapího hnízda, drozdího hnízda, kukaččího hnízda a podobných věcí nesleduje. Pan prezident se zabývá pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardy korun,“ uvedl.

Kauzu opepřila informace, že se Babišovo ministerstvo financí snažilo získat od Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ke kauze tajné informace. To resort popřel. „Z pozice odborného náměstka pro řízení sekce Finanční řízení a audit jsem zodpovědný za úzkou spolupráci a komunikaci s OLAF a nařčení z ,tajného vyzvídání informací‘ je v tomto smyslu zcela absurdní,“ uvedl náměstek Tomáš Vyhnánek.

Komunikace mezi OLAF a ministerstvem je prý nutná a standardní.

Sobotka to nechává policii

Koalici však dosud známé informace ke kauze nestačí. „Stále nerozumím tomu, proč pan Babiš v televizním dokumentu tvrdil, že projekt je jeho nápad. A nyní to rozporuje. Schůzi se a priori nebráním, i když vhodnější mi přijde vysvětlovat si věci na koaliční radě,“ řekl Právu ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Shoduje se i s ministrem zahraničí a místopředsedou soc. dem. Lubomírem Zaorálkem a místopředsedou poslanců ČSSD Janem Chvojkou. Podobně se k věci staví i křesťanští demokraté.

Smířlivě tak nakonec hovoří jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který by rád počkal na výsledky vyšetřování policie a OLAF. „Myslím, že politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele nebo státní zástupce, neměli by nahrazovat soudce,“ řekl v pondělí. [celá zpráva]

Právě Sobotkův názor nyní opozici zajímá nejvíc. „My už vlastně od pana Babiše ani žádné vysvětlení nechceme. On nám ho poskytl a bylo to k smíchu. Důležité je, aby předseda vlády řekl, jestli je to únosné chování pro člena vlády nebo není. Když předseda vlády řekne, že to únosné je, tak víme, že je toto vláda systémové korupce,“ uvedl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle jeho mínění se Babiš „chová velmi vyčuraně a nepoctivě a přivlastňuje si peníze jiných“. To není problém pana Babiše, to je problém české vlády, uvedl Kalousek a dodal: „Celá vláda musí říci, jestli je to v pořádku a za panem vicepremiérem stojí.“

Mimořádnou schůzi na žádost TOP 09 a ODS svolala na příští středu v 15.30 místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová z Babišova ANO, neboť předseda komory Jan Hamáček (ČSSD) je v zahraničí.

Aby se však TOP 09 a ODS podařilo program schůze schválit, potřebovaly by získat dalších 60 poslanců z dvou set, aby měly většinu 101 hlasů v případě plného obsazení. Případně mohou doufat, že se poslanci koalice nedostaví a sníží kvorum.

Podporu přitom dosud nezískaly ani od opozičních komunistů. „Je otázka, do jaké míry je to kauza mediální a do jaké je reálná,“ řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš s tím, že klub se rozhodne o svém hlasování až před schůzí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám