Hlavní obsah

Babiš: Čapí hnízdo není moje, vůbec se mě to netýká

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že vyšetřování Čapího hnízda se ho netýká. O auditu, po kterém úřady centru před několika lety vyměřily za špatné čerpání dotací pokutu šest miliónů korun, prý nic neví. Dokonce prohlásil, že farma není jeho, ale „nějaké firmy“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Já o tom auditu vůbec nic nevím. Vyšetřuje to OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům - pozn. red.), auditní orgán, policie. Já o tom nic nevím, obraťte se někde jinde,“ řekl Novinkám Babiš.

O pokutě ve výši šest miliónů korun prý nikdy neslyšel. „O žádné pokutě nevím, nikdy jsem o ní neslyšel a vůbec se mě to netýká,“ rozčílil se.

Po doplňujícím dotazu, že přece nemůže tvrdit, že se ho kauza netýká, když Čapí hnízdo vlastní, řekl: „Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“

Při pohledu do obchodního rejstříku je však celá věc jasná. V obchodním rejstříku se přitom píše, že společnost Farma Čapí hnízdo zanikla sloučením se společností IMOBA. Tu vlastní jediný akcionář – společnost SynBiol. Jejím jediným akcionářem je podle rejstříku firem Andrej Babiš.

Babiš: Nejlepší projekt, jaký jsem vymyslel

Sám ministr přitom už dříve řekl, že Čapí hnízdo je ten nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Luxusní farma Čapí hnízdo

„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného. Je to fantastický projekt, 90 hektarů, atrakce pro děti, spousta zvířat, ekofarma. Máme mnoho plánů, chceme postavit třípodlažní spa,“ řekl v dokumentu Matrix AB.

„Lečím si tím depresi z parlamentu. Když skončí schůze, jedu rovnou sem,“ dodal.

Čapí hnízdo řeší kromě OLAF i česká policie. Na základě anonymního trestního oznámení prověřuje, zda nedošlo ke spáchání dotačního podvodu. Ten měl podle anonymního oznamovatele spočívat především v zakrytí skutečného vlastníka areálu.

Reakce společnosti Agrofert
Některá média dnes uvedla nepravdivou zprávu, že společnost Agrofert, a.s., měla platit pokutu ve výší 6 mil. Kč za pochybení v čerpání dotací společností Farma Čapí hnízdo, a.s. Předně považujeme za nutné zdůraznit, že společnost Agrofert, a.s., v uvedené době neměla s Farmou Čapí hnízdo nic společného. Na základě zjištěných informací můžeme konstatovat následující: v roce 2009 došlo v projektu Farmy Čapí hnízdo k administrativnímu pochybení, při kterém byla faktura na stavební práce dodavateli proplacena se zpožděním oproti žádosti o čerpání. Audit na konci roku 2011 toto pochybení odhalil a navrhnul udělení pokuty, kterou ale ROP Střední Čechy na základě žádosti hned začátkem roku 2012 z 99 % prominul. V odůvodnění prominutí ROP mimo jiné uvedl: - příjemce dotace postupoval v dobré víře, že splnil všechny povinnosti, - závadný stav byl napraven bez odkladu, - pochybení nemělo žádný vliv na průběh realizace projektu. Je nutno podotknout, že obdobné problémy jsou u projektů financovaných z fondů EU poměrně běžným jevem, zejména u prvožadatelů, kterým byla i Farma Čapí hnízdo, a.s.
zdroj: Agrofert

Reklama

Výběr článků

Načítám