Hlavní obsah

Babiš: S Okamurou do vlády nepůjdeme. Lže o nás a nedrží slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičky hnutí ANO odmítají budoucí vládní koalici s SPD kvůli protievropskému programu hnutí Tomia Okamury. Šéf ANO Andrej Babiš by s Okamurou do vlády nešel, protože neustále útočí na hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Nedokážu si představit s ním být v koalici, spolupracovat mohl i teď v rámci opozice, místo toho ale neustále utočí na hnutí ANO, lže o nás. Je to člověk, který nedrží slovo. Kromě toho chce vystoupit z NATO a Evropské unie a na tom se s ním určitě neshodneme,“ napsal v neděli Novinkám Babiš.

Podobně se v neděli v diskusi ČT vyjádřila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Já bych s Tomio Okamurou ve vládě určitě neseděla. Myslím, že tento názor začíná probublávat celým poslaneckým klubem i vedením ANO, protože on se opakovaně trefuje do hnutí ANO, naposled v sobotu na jejich sjezdu,“ řekla Schillerová. Dodala, že si nevzpomíná, že by si minulé opoziční strany takto okopávaly kotníky.

Okamura za podporu Ukrajiny zkritizoval i Babišovo ANO

Domácí

„Tomio Okamura se chová jako neřízená střela, já si neumí představit, že by hnutí ANO, které je jasně prozápadní stranou, bylo v koalici s někým, kdo chce referendum o vystoupení z Unie,“ dodala Schillerová.

Vystoupit z EU by byla ekonomická sebevražda

Místopředsedkyně Sněmovny a jednička ANO do evropských voleb Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že po volbách bude ANO o možné vládě jednat se všemi demokratickými stranami.

„S SPD mám ale obrovský problém, protože pro mě je červenou nití vystoupení z Unie nebo z NATO, proto si neumím představit, že by hnutí ANO spolupracovalo s takovouto stranou,“ řekla Dostálová v pořadu CNN Prima News. Dodala, že vystoupení z Unie by byla pro Česko ekonomická sebevražda.

Nepřijatelné je pro ni i to vyvolat o exitu z EU referendum. „Referendum o vystoupení z Evropské unie ne, ani o dalších zahraničních otázkách, protože je to otázka bezpečnosti naší země,“ dodala Dostálová.

Zeman: Jako občan si přeji vládu Babiše a Okamury

Parlamentní volby

Jako zásadní problém pro vznik vlády ANO a SPD to vidí i exprezident Miloš Zeman, který na sobotním sjezdu SPD řekl, že by jako občan přivítal vládu Andreje Babiše a Tomia Okamury. „Jedinou podstatnou překážkou je to, že chcete z Evropské unie odejít,“ řekl Zeman Okamurovi.

Hnutí SPD si v sobotu v Praze volilo nové vedení. Jediným kandidátem na předsedu byl Tomio Okamura, který byl zvolen 195 hlasy z 216. Okamura ve svém kandidátském projevu nenechal nit suchou nejen na vládě Petra Fialy, na Evropské unii, Ukrajině, ale pustil se před volbami do Evropského parlamentu také do hnutí ANO, přitom s hnutím Andreje Babiše by SPD chtělo sestavovat příští vládu.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám