Hlavní obsah

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Ve čtvrtek poprvé zasedla nově ustanovená stínová vláda Andreje Babiše (ANO). Neponese odpovědnost za chod státu, nýbrž plánuje komentovat kroky nynějšího kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Jednat chce přitom každý týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zastává ve stínovém kabinetu post ministryně kultury

Článek

„Projednali jsme strategii naší vlády. Chceme zasedat každý týden,“ uvedl Babiš na tiskovém brífinku.

„Budeme pracovat jako skutečná stínová vláda, která má 15 ministrů a tři zmocněnce,“ doplnil šéf hnutí ANO.

Na programu prvního jednání byla analýza programového prohlášení Fialovy vlády za jednotlivá ministerstva a z nich vyplývající legislativní priority pro stínový kabinet.

Babiš: Fialovi se do první linie nechce

Domácí

„To, co předváděla nová vláda za měsíc, jenom potvrzuje to, že je nekompetentní a není schopna řešit problémy našich občanů,“ komentoval Babiš.

Ve výčtu „pochybení“ následně uvedl například zmražení růstu platů, omezení slev na jízdné či pozastavení části programu Antivirus. „Jsem skutečně šokován, co tahle vláda dokázala pokazit za měsíc,“ tepal dále Fialův kabinet.

Ve Sněmovně zmar. Absentéři z koalice a obstrukce ANO a SPD

Domácí

„Ve vládě nerozumí financím nikdo,” řekl a dodal: „A priori nejsou schopni uznat, že jsme něco nastavili dobře,” míní Babiš.

„Naše stínová vláda bude fungovat tak, že vždy probere program té současné, a k tomu si něco řekneme,“ přiblížil nakonec další plány s tím, že Fialově vládě následně zašlou doporučení. „Evidentně je bezradná,“ uzavřel Babiš.

Schillerová opět v čele financí

Pokud jde o složení Babišovy stínové vlády, zasedli v ní někteří ministři z minulé vlády ANO a ČSSD. Jde například o exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nebo bývalou šéfku státní kasy Alenu Schillerovou (ANO).

Mezi „ministerskými” nováčky se zase objevil například moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) jako stínový ministr školství nebo bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) za resort spravedlnosti. Pozornost vzbudila i bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) jako stínová ministryně kultury.

Našel se i „vlastní” ministr zdravotnictví a dopravy

Zajímavostí je, že stínové ministry představilo hnutí ANO i jak pro resort dopravy, tak zdravotnictví, které mělo během své vlády problém obsadit.

Exministr Vojtěch se už školí na diplomata

Domácí

Zatímco první jmenovaný vedl několik let dvojministr Havlíček, na resortu zdravotnictví se vystřídalo hned několik lidí „zvenku“ včetně epidemiologa Romana Prymuly, aby se do čela nakonec opět vrátil Adam Vojtěch.

I přesto nominanti pocházejí z řad dlouholetých poslanců hnutí ANO. Stínovým ministrem zdravotnictví je gastroenterolog Julius Špičák (ANO), za dopravu Martin Kolovratník (ANO).

Stínová vláda hnutí ANO
Andrej Babišpředseda
Alena Schillerováministryně financí
Karel Havlíčekministr průmyslu a obchodu
Radek Vondráčekministr spravedlnosti
Richard Brabecministr životního prostředí
Lubomír Metnarministr obrany
Jana Mračková Vildumetzováministryně vnitra
Klára Dostálováministryně pro místní rozvoj
Martin Kolovratníkministr dopravy
Aleš Juchelkaministr práce a sociálních věcí
Julius Špičákministr zdravotnictví
Karel Turečekministr zemědělství
Ivo Vondrákministr školství, věda a výzkum
Robert Králíčekministr pro digitalizaci
Jaroslav Bžochministr zahraničích věcí
Jaroslava P. Jermanováministryně kultury
Jan Richterzmocněnec pro sport
Robert Králíčekzmocněnec pro IT a digitalizaci
Patrik Nacherzmocněnec pro ochranu spotřebitelů

Reklama

Výběr článků

Načítám