Hlavní obsah

Exministr Vojtěch se už školí na diplomata

Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je o něco blíž své velvyslanecké misi ve Finsku. Podle obvyklých pravidel nastoupil koncem roku na ministerstvo zahraničí a prochází povinnou přípravou, což mimo jiné obnáší seznámení se s poměry v dané zemi. Ke střídání v čele velvyslanectví dojde nejpozději v dubnu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidát na ministra zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Článek

„Jeho odjezd proběhne po splnění všech náležitostí spojených s vysláním, předpokládaný odjezd by byl v prvním čtvrtletí tohoto roku,“ sdělili Právu zástupci tiskového odboru ministerstva.

Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se už dříve nechal slyšet, že do dříve dohodnutých nominací zasahovat nebude, ačkoliv měl před převzetím úřadu k některým výhrady. Vedle exministra Vojtěcha kritizoval i nominaci zástupce ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Petra Pirunčíka, který se má stát velvyslancem na Ukrajině.

Kandidát na šéfa zahraničí Lipavský: Vojtěch velvyslancem být nemá

Domácí

Obtížná by pro něj podle Lipavského mohla být pozice mimo jiné kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana vůči Ruskem okupovanému Krymu, které jsou na Ukrajině vnímány silně negativně.

K Pirunčíkovi ministerstvo konkrétní být nechtělo. Do doby, než bude schválen ze strany Ukrajiny, jde podle resortu o utajovanou informaci. „Obecně lze říci, že předvýjezdová příprava v příslušném rozsahu se týká všech vyjíždějících zaměstnanců,“ uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám