Hlavní obsah

Babiš: Když mě Sobotka odvolá, aspoň bude čas na kampaň. Ve Sněmovně sedí matrix

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Já už nebudu nic dokazovat, už jsem všechno řekl. Těmito slovy reagoval ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na středeční usnesení Sněmovny o tom, že má do konce dubna věrohodně vysvětlit podezření na daňové úniky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce

Článek

Pokud Babiš své daňové záležitosti dostatečně nevysvětlí, má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvodit důsledky. [celá zpráva] Babiš Novinkám řekl, že v tom případě by byl aspoň čas na kampaň.

„Aspoň budu mít čas na kampaň a půjdu za lidmi, když mě odvolá. Není na to žádný důvod, pokud se tak rozhodne, tak to bude jeho rozhodnutí. Když mě odvolá, tak se nedá nic dělat, tak tu práci nedokončím, no,“ sdělil Novinkám Babiš.

Své daňové záležitosti prý už nikomu vysvětlovat nebude. „Už jsem všechno řekl. Zveřejnil jsem příjmy, zveřejnil jsem daňové přiznání. Už nemám co říci, rozpočtový výbor byl zmanipulovaný. Spolupráce Kalousek - Sobotka je evidentní. Proč já bych měl ještě něco říkat?“ rozlítil se šéf státní kasy.

Sněmovně nic nedám, prohlásil šéf ANO

A pokračoval v kritice. „Ve Sněmovně sedí matrix, který tam sedí dvacet let, který nic jiného nedělá. Dělá lex Babiš a teď zase potřebuje Babiše poškodit. Sněmovně nic nedám,“ prohlásil.

Novinky se zeptaly premiéra Sobotky, zda by Babiše odvolal. Předseda vlády, který je momentálně na dovolené, zatím nereagoval.

„Jestli to má (Babiš) na salámu, tak to tak je. Ale není na místě to bagatelizovat, jedná se o desítky miliónů korun,“ reagoval na vyjádření ministra financí vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek na snímku z 18. ledna 2017.

Sněmovna ve středu dvě a půl hodiny řešila bod s názvem Daňové podvody ministra financí. Na program to protlačil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.[celá zpráva]

Poslanci nakonec přijali usnesení, ve kterém požádali Babiše, aby do konce dubna věrohodně vysvětlil své příjmy na nákup dluhopisů Agrofertu a zároveň vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Pokud tak neučiní, premiér by měl vyvodit vůči svému ministrovi financí důsledky.

Podle Kalouska v souvislosti s nákupem korunových dluhopisů a s prodejem skoro bezcenných akcií čelí Babiš podezření nejméně ze čtyř daňových úniků.

Anketa

Měl by podle vás premiér Sobotka odvolat Andreje Babiše kvůli nejasnostem ohledně jeho financí?
Ano
30,1 %
Ne
69,9 %
Celkem hlasovalo 20843 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš sám sebe nezdaní. Poslanci novelu stáhli

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) stáhla novelu o daňovém zvýhodnění dárců krve a kostní dřeně. Učinila tak kvůli ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji...

Výběr článků

Načítám