Hlavní obsah

Poslanci dali Babišovi ultimátum, jinak ho má Sobotka odvolat

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Obviňování z daňových úniků a korupce, předvolební kampaň - tak vypadalo středeční odpoledne ve Sněmovně. Poslanci řešili bod s názvem Daňové podvody ministra financí. Na program ho protlačil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kvůli daňovým záležitostem šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Sněmovna nakonec na návrh Kalouska s pozměňovacím návrhem lidovců přijala usnesení, podle kterého má Babiš věrohodně vysvětlit podezření na daňové úniky. Pokud tak neučiní do konce dubna, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl vyvodit pro Babiše odpovědnost.

Sněmovna v usnesení požádala Babiše, aby do konce dubna věrohodně vysvětlil své příjmy na nákup dluhopisů Agrofertu a zároveň vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Hlasovalo pro to 95 poslanců z řad koaličních ČSSD a lidovců i většina opozice. Proti bylo 27 zákonodárců, kromě jednoho nezařazeného všichni z hnutí ANO.

Kdo jak zvedl ruku, si můžete prohlédnout zde.

V případě, že ministr financí své daňové záležitosti nevysvětlí, má předseda vlády Sobotka vyvodit vůči Babišovi důsledky. Tuto část usnesení podpořilo 92 poslanců, proti jich hlasovalo 27. Hlasování najdete zde.

Sněmovna také potvrdila, že souhlasí s usnesením rozpočtového výboru z minulého týdne, které po finanční správě žádá kontroly nezdaněných korunových dluhopisů. [celá zpráva]

Kalousek: Je tu podezření na čtyři daňové úniky

Poslanci ve středu řešili bod s názvem Daňové úniky ministra financí asi dvě a půl hodiny. Na úvod debaty si vzal slovo Kalousek. Řekl, že v souvislosti s nákupem korunových dluhopisů a s prodejem skoro bezcenných akcií čelí Babiš podezření nejméně ze čtyř daňových úniků.

„Připouštím, že takových týpků bude v ČR více, ale nikdo z těch lidí se nestal ministrem financí, který si vytkl do štítu boj proti daňovým únikům. Nikdo z nich neříká, že všeci kradnú, a přitom se lidem směje do očí,“ prohlásil Kalousek.

Předseda topky navrhl usnesení, které by měla Sněmovna přijmout. To konstatuje, že ministr financí věrohodně nevysvětlil ani své legální příjmy, ani vážná podezření daňových úniků, které vznikly mezi Agrofertem a Andrejem Babišem.

Dolní komora by podle Kalouska měla Babiše vyzvat, aby do 30. dubna podal věrohodná vysvětlení. Pokud tak neučiní, měl by z toho vyvodit osobní politickou zodpovědnost. S podobným usnesením nakonec přišla vládní KDU-ČSL a Kalousek ho podpořil.

Pan Kalousek a jeho fungování ve státní správě je ukázkovým příkladem korupce
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

Babiš ve Sněmovně chyběl, hájil ho šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek (ANO). Ten se zostra pustil do Kalouska.

„Bod Daňové podvody ministra financí – to je bod, na který jsme posledních 25 let všichni čekali,“ pronesl Faltýnek a vytáhl modrou knížku protikorupčního fondu.

„Tato knížka popisuje, jak to říct slušně, různé činy jednoho z nejhorších ministrů v historii, pana Kalouska. Pan Kalousek a jeho fungování ve státní správě je ukázkovým příkladem netransparentnosti, nevýhodných úvěrů a korupce,“ obvinil Kalouska Faltýnek.

Doporučil všem si knížku přečíst. „Dočtete se tam o gripenech, o hazardu, o prodeji kasáren, o nákupu letadel CASA, o nákupu padáků. Jestli by se mělo něco vyšetřovat, tak tohle,“ zdůraznil šéf poslanců ANO.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si rýpl do Babišovy nepřítomnosti. „Možná když se sníží počet poslanců na 101, tak byste taky mohli navrhnout, že by Sněmovna mohla zasednout, když má pan Babiš čas a může přijet,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám