Hlavní obsah
Online

Fiala tvrdě do Babiše: Dost bylo fízlování a ponižování. Už na to nejsme zvědaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci na úterní mimořádné schůzi řešili, zda je expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Česko. Schůzi svolala pětikoalice poté, co Novinky přinesly zprávu o tom, že Babiš u svých spolupracovníků poptával citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Schůze byla nakonec přerušena do středeční deváté hodiny ranní.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 19. 3. 2024Video: psp.cz

 
Článek

Jednání se protáhlo do večerních hodin, až do noci se ale nejednalo. Za řečnickým pultíkem vystoupila řada koaličních poslanců. Babiš a jeho Hnutí ANO se ale úterního zasedání neúčastnila, krátce poté, co si sněmovna odhlasovala mimořádný bod schůze, opustili členové ANO jednací sál. Mluvit však budou zítra, od devíti hodin jsou přihlášeni Andrej Babiš, Alena Schillerová, Tomio Okamura a další.

„Jsme hrozně rádi, že koalice schůzi svolala. Otevře se tam celá řada věcí. Jestli si někdo myslí, že budeme jako nejsilnější strana stát někde v koutě, tak se velmi, velmi mýlí,“ řekl Novinkám první místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Babiše označil za bezpečnostní riziko ministr zahraničí Lipavský předminulý týden. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu. Nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ řekl tehdy v ČT. Babiš si týž den vyžádal o Lipavském od svých spolupracovníků citlivé informace, jak zjistily Novinky. „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ psal v mailu, kde se ptal i na děti Lipavského.

Babiš i celé ANO odmítá, že by byl bezpečnostním rizikem nebo sháněl nějaké „kompro“, pouze se prý chtěl Lipavského zeptat, zda by své děti poslal do války, když o ní podle něj vláda stále mluví.

FOTO: Sněmovna jedná o Babišovi

Domácí
Načíst nové příspěvky

Rakušan rýpal do Babiše: Připravil jsem vám složky na poslance STAN

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na plénu ohrazoval proti tomu, že do politické hry nepatří zatahování rodin. Zároveň si rýpl do Andreje Babiše s tím, že využívá „estébácké metody“.

„Myslel jsem, že tu Andrej Babiš bude sedět, a chtěl jsem mu ušetřit práci. Pokud se chcete něco dozvědět o poslancích hnutí STAN, připravil jsem vám složky. Možná budete zklamaný ze zdrojování, vy máte jiné metody. Dal jsem tam takové to číslování psané na stroji, složka má vždy číslo pro přehlednost. Tak se to prý v minulosti dělalo, aby to pro vás bylo komfortní,“ narážel Rakušan na to, že Babiš měl být v minulosti členem StB. Ten to ale dlouhodobě popírá, dokonce se kvůli tomu soudí.

Fiala: Dost už bylo fízlování a zastrašování

Premiér Petr Fiala se v závěru svého projevu ostře opřel do svého předchůdce a šéfa ANO Andreje Babiše. „Léta nám všem vládl na základě přesvědčení, že se lidem nedá věřit, neustále se všichni snaží navzájem podvést, a proto je třeba trvale sledovat všechny, ať už přes internet pomocí EET, nebo pomocí starých dobrých papírových složek. Andrej Babiš totiž jinak pracovat neumí,“ míní předseda vlády.

Podle něj je Česká republika viděním Andreje Babiše „šedivá a smutná, vládne v ní lhostejnost, podezřívavost, právo silnějšího a věčný boj všech proti všem“. Babiš podle premiéra prokazuje svých chováním nulovou úctu demokracii.

„Česká republika je to domovem slušných, poctivých lidí, kteří pomáhají ostatním a chtějí si vzájemně věřit. I když spolu nesouhlasí, bojují spolu férovými argumenty, nikoliv pochybnými složkami. Pro takové lidi tu jsme, takové zemi moje vláda slouží. Naše země zažila mnoho složek, které si někdo na někoho vedl, ale dost už bylo fízlování, ponižování a zastrašování. Už na to nejsme zvědaví a uděláme vše pro to, aby se to už nevrátilo,“ zakončil svůj proslov Fiala.

Poslanci ANO podle Schillerové domů nešli

I když poslanci ANO už po 15. hodině opustili sál, podle šéfky jejich klubu Aleny Schillerové domů nešli. „Většina je v kancelářích. Někteří mě prosili, ale to byly jednotky, že si pojedou vyřídit něco důležitého třeba na hodinu na dvě, ale vrátí se zpátky,“ ujišťovala novináře. Přesto se ale zákonodárci do sálu vrátit v úterý už neplánují.

Co je na cedulích ANO?

Za zákonodárce ANO v úterý v poslaneckých lavicích „sedí“ cedule. Co je na nich, a co jsou podle ANO reálné problémy českých občanů, si prohlédněte v přiložené fotogalerii.

FOTO: Sněmovna jedná o Babišovi

Babiš do sálu ani nedorazil

Šéf ANO Andrej Babiš na úvod mimořádné schůze do sálu ani nedorazil. Když poslanci vystavovali cedule a po začátku schůze odcházeli, nebyl mezi nimi. Dokazuje to i první hlasování v 15:02, během kterého byl Babiš „nepřihlášen“.

„Pan předseda je ve Sněmovně. Byl na předsednictvu klubu, které se konalo v devět hodin a byl i na jednání celého klubu, který zasedal od 10:30. Předpokládám, že nyní je v některé z kanceláří,“ hájila ho pro Novinky šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Fiala: Musíme se ptát, co je ve světe Andreje Babiše ještě normální

„Musím tu mluvit o vážných problémech Andreje Babiše, které ovlivňují náš veřejný prostor a oslabují naši bezpečnost. Jsme v situaci, kdy opozice v tématu bezpečnosti nejen odmítá spolupracovat, ale cíleně podkopává kroky vlády, které vedou k zajišťování bezpečnosti pro české občany. To už není klasická politická bitva, je to novinka a je to hazardování s budoucností naší země,“ prohlásil premiér.

Babiš se podle něj dopouští „trvalého podkopávání západního ukotvení“ Česka. “

„Věřím, že je potřeba otevřeně mluvit o trvalém podkopávání západního ukotvení České republiky, kterého se předseda ANO dopouští. Proto jsme tu a musíme se ptát, co všechno je ve světě AB ještě normální, a co to znamená pro občany. Osobní útoky na politické soupeře a extrémní extremistická rétorika, kterou si v poslední době zvykl předseda používat reálně ohrožuje postavení naší země a důvěryhodnost Česka,“ dodal Fiala, který následně obsáhle kritizuje vládnutí hnutí ANO v minulých letech.

Fiala: Na poslance ANO se nezlobím

Premiér Petr Fiala (ODS) na plénu také uvedl, že se na poslance hnutí ANO nezlobí, že odešli ze sálu a nechali tam cedule, které mluví proti vládě. „Člověk nemůže vědět, jestli jejich šéf na ně nemá také nějakou složku. To by pro ně bylo nepříjemné,“ rýpl si.

Fiala: Pohár přetekl

„Hodiny a hodiny zde posloucháme výlevy nenávisti, osobní urážky, nekritickou sebechválu, proud podivných asociací, který má s politickou diskusí jen pramálo společného. Z úcty k instituci a s ohledem na politickou kulturu to zpravidla přecházíme mlčky,“ řekl na úvod svého vystoupení premiér Petr Fiala (ODS).

„Někdy ale pohár přeteče,“ upozornil. E-mail Andreje Babiše, kde žádal i soukromé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), byl podle premiéra „poslední pověstnou kapkou“. „To je chvíle, kdy je potřeba pomluvit a věci jasně pojmenovat. Pravda je někdy nepříjemná, ale osvobozuje,“ podotkl.

Odhlasováno noční jednání

Poslanci si na návrh piráta Jakuba Michálka odhlasovali, že mohou jednat i hlasovat po 19., 21., i 24. hodině.

Schillerová: Mají strach, chtějí nás umlčet

Opuštění sálu a zanechání cedulí je podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové formou protestu proti tomu, že pětikoalice nenechá v úvodu schůze vystupovat řečníky opozičního hnutí.

„Když nám na grémiu bylo sděleno, že nám neumožní koalice vůbec vystupovat, hájit se a reagovat na jejich vystoupení, tak to měla být taková forma protestu. Snažila jsem se dohodnout na grémiu, aby nám umožnili formou zipu naše a jejich přednostní právo, nebo aby umožnili promluvit Andreji Babišovi, když už ho posadili na lavici obžalovaných. Tady by bylo vyhověno za podmínky, že by Andrej Babiš mluvil 30 až 45 minut, což jsem odmítla,“ vysvětlila krok ANO novinářům Schillerová.

Cedulemi chce ANO ukázat na skutečné problémy, které trápí české občany. „Tato vláda neřeší problémy lidí této země, má máslo na hlavě s obrovským množstvím skandálů a výsledkem je to, že tu dnes bude probíhat jednostranná obžaloba ve stylu antibabiš,“ dodala Schillerová s tím, že program mimořádné schůze, až na to přijde čas, hnutí podpoří. Do té doby budou zástupci ANO jednání sledovat ze svých kanceláří.

„Bezesporu program podpoříme. Dokonce jsme navrhovali, aby se program schválil okamžitě. Ten zní bezpečnostní hrozby české republiky, o tom chceme mluvit, pojmenujeme je, ale musíme prvně dostat slovo. Evidentně z nás ale mají strach a chtějí nás umlčet,“ uzavřela šéfka poslanců ANO.

Michálek: Bezpečnost není pro ANO téma

Odchod zástupců ANO ze sálu označil za „teatrální politiku“ předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který se jako první ujal na plénu slova.

„Jsme připraveni na to, že nás tu čeká konfrontace, někdo se tu ale hlásí k teatrální politice. Nesešli jsme se tu kvůli tomu e-mailu, ale kvůli věcem, které jsou daleko důležitější, a to je bezpečnost České republiky,“ uvedl Michálek s tím, že pro ANO ale zřejmě není bezpečnost tématem.

„Není pro ně bezpečnost natolik důležité téma, aby si poslechli to, co chce vláda a koalice probrat,“ rýpnul si.

ANO opustilo sál

Hned na úvod schůze opustili zástupci opozičního hnutí ANO jednací sál. V lavicích po nich zůstaly transparenty s věcmi, o kterých vláda podle hnutí nechce mluvit, nebo co má mít strach vláda řešit.

Na transparentech stojí, že pětikoalice má „strach řešit, že Vít Rakušan podpořil kvóty v migračním paktu“, že „chybí vakcíny proti černému kašli“, nebo že vládní poslanci nechtějí „bavit o premiérovi, který ze strachu falšuje statistiky“.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Poslanci ANO opouští jednací sál na jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prázdné lavice poslanců hnutí ANO na jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze.

Mimořádná schůze začala

Poslanci se po hodinové přestávce vrátili do jednacího sálu a zahájili mimořádnou schůzi týkající se bezpečnostních rizik pro Českou republiku.

Sněmovna přerušila řádnou schůzi

Od 14 hodin měla Sněmovna ještě řádnou schůzi, mimořádná začíná až v 15 hodin. Řádnou schůzi ale poslanci přerušili hned osm minut po jejím začátku. Šéf poslanců ODS Marek Benda jako důvod uvedl, že poslanci by se nedostali ani ke schválení návrhu programu a pokládá za zbytečné, aby trávili čas přednášením jeho změn.

Michálek: Máme pět cílů schůze

„Vidím pět cílů této schůze,“ řekl před začátkem jednání šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Podle něj koalice chce, aby si zákonodárci potvrdili, že bezpečnostní hrozbou pro Česko je režim ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho rozpínavost a že bezpečnostní zájmem země je její prozápadní směřování.

Dalším z pětice bodů je deklarace další připravenosti v podpoře Ukrajiny. Poslanci by si podle Michálka měli také ujasnit, že nelze zpochybňovat vojáky a armádu, tedy „ty, kteří se připravují na všechny hrozby“.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám