Hlavní obsah

Havlíček: Fialova vláda je bezpečnostní hrozba. Důkazy předložíme na mimořádné schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládu Petra Fialy považujeme za čím dál větší bezpečnostní hrozbu pro tuto zemi, říká první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Reagoval tak na úterní mimořádnou schůzi Sněmovny, kterou pětikoalice svolala na základě uniklého e-mailu Andreje Babiše. V něm předseda ANO žádal o sehnání informací o rodině ministra zahraničí Jana Lipavského. Existuje relevantní důvod, proč shánět informace o dětech ministra? I na to odpovídá Karel Havlíček v rozhovoru v pořadu PoliTalk, který vyjde celý v tomto týdnu.

Karel Havlíček (ANO) o mimořádné schůzi Sněmovny Video: Novinky

 
Článek

Novinky zveřejnily e-mail, ve kterém váš předseda Andrej Babiš úkoluje kolegy, aby mu dodali informace na ministra zahraničí Jana Lipavského. Poslal ho omylem jinému adresátovi, a proto se dostal na veřejnost. Upřímně, když se na formu e-mailu podíváte, nepřijde vám to jako shánění kompromitujících informací?

To rozhodně ne. Forma byla skutečně špatná, a i když to byla soukromá komunikace, tak se za to pan Babiš omluvil. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale já bych chtěl vidět, nebo snad ani nechtěl, co o nás říkají naši političtí oponenti, co si někdy napíšou do esemesky. Ono bohužel někdy k tomu ostrá slova patří.

Ale „komprem“ to také nemůžete nazvat. To, že si vyžádám od svého nejbližšího spolupracovníka informace, které získám na internetu, protože chci pak argumentovat nebo se ptát, co je na tom?

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Domácí

Kolik podobných e-mailů jste třeba poslal vy?

Kde jsem na někoho nadával? Já nevím. (smích)

Třeba. Nebo ve kterém jste si sháněl nějaké „kompro“?

Ne, já odmítám to slovo. Pokud si někdo řekne, že chce nějaké informace o oponentovi, tak to dělají všechny strany a je to běžné. Já se snažím argumentovat a ukazovat na chyby, které udělal v době své politické kariéry. Nikdy jsem k tomu nezneužíval ani jeho rodinu, kamarády apod.

Takže jste nepotřeboval vědět, jestli má třeba děti, jako to zjišťoval Andrej Babiš?

Ne, ale tady to bylo myšleno jinak. On mu (ministru zahraničí Janu Lipavskému – pozn. redakce) chtěl položit, a myslím, že i ostatním členům vlády, otázku, jestli by poslali děti do války v době, kdy se diskutuje o tom, jestli se pošlou vojska NATO…

… ale o tom se přece vůbec nediskutuje.

Já vím, ale je to politika. A v politice se můžete tímhle způsobem zeptat, to si myslím, že úplně mimo není.

Není to příliš zavádějící? Sám říkáte, že se nemá vyvolávat strach ve společnosti. A vy chcete nastínit to, že tu někdo bude posílat děti do války. Vy souhlasíte s takovou otázkou položenou ve veřejném prostoru?

Pokud se nepletu, tak tuto otázku dostal i pan Babiš v prezidentské kampani, jestli by poslal svoje děti do války.

To si nejsem jistá. Ale určitě to nebylo v návaznosti, jak vy říkáte, na diskusi o tom, jestli se budou posílat vojáci NATO na Ukrajinu. Obzvlášť když o tom přece vůbec nikdo nemluví.

Tak já se potom ptám, proč se novináři ptají, a já jim to neberu, je to celkem legitimní dotaz. I když je to tvrdý dotaz. Samozřejmě není jednoduché na to okamžitě zareagovat, konečně se mě na to ptala jedna paní novinářka nedávno. Proč by se nemohl zeptat politik politika, když se může novinář zeptat politika?

Možná proto, že vytváříte nějakou politickou kulturu, a jak říkáte, že chcete uklidňovat, a ne strašit?

Takže vlastně říkáte, že novinář nemusí uklidňovat, novináři mohou do toho bourat ze všech stran a mohou se ptát, na co chtějí.

To samozřejmě tak není. Každý by měl nějak kultivovat veřejné prostředí. Ale vy se bráníte úplně zavádějícím faktem. Protože pokud někdo položí takto silnou otázku, tak tím implikuje to, že někdo jiný chce posílat děti do války.

S tím souhlasím, je to silná otázka. Mně se taky neodpovídalo dobře, ale dostal jsem ji od novinářky a znova říkám, dostali ji i oba aktéři prezidentské kampaně. To znamená, toto na stole je a všeobecně se o tom mluví…

Přece není pravda, že se o tom všeobecně mluví. Protože jediný, kdo až teď tu otázku zvedl, byl francouzský prezident Macron. Ale jinak nikdy nikdo neřekl, že bychom vstupovali my na území Ukrajiny. Proč byste to chtěli vnášet tedy vy do veřejného prostoru?

My jsme se do té doby neptali. Ale potom, co řekl Macron, začali se k tomu vyjadřovat různí evropští politici. Nutno říct, že ze strany ČR zaznělo „NE“, ale diskutuje se o tom. Tak proč by se nemohl ministra zahraničních věcí, který má určité aktivistické sklony, zeptat jeho politický oponent?

Slova o vyslání jednotek NATO na Ukrajinu jsem neřekl jen tak, prohlásil Macron

Evropa
Tato vláda se začíná stávat bezpečnostním rizikem této země
Karel Havlíček (ANO)

Už jsme zmínili, že v mailu použil Andrej Babiš vulgarismy. Je známý tím, že nejde pro taková slova daleko. Vám nevadí, že vás uráží?

Mě nikdy neurážel. Nikdy tímhle způsobem na mě nevyjel. Ale já vždycky vycházím z jedné věci. Není sprostý ten, kdo sprostě mluví, ale ten, kdo sprostě uvažuje. Jsou lidé, kteří možná mluví jako kniha, ale smýšlí úplně jinak. A navíc se omluvil. Kde jsou ti ostatní, kteří toto říkají veřejně? Kde je pan starosta Řeporyj, který o paní Schillerové řekl, že je… Vůbec to nebudu opakovat. Kde je pan poslanec za TOP 09, který prohlásil veřejně o panu Zaorálkovi, že je „č“ a končí to na „k“? Kde jsou všichni ti hrdinové, kteří v době války z nás dělají proruské politiky? Kde je jejich omluva?

Nedivme se potom, že se samozřejmě bráníme.

Kam ještě dospěje taková politická kultura podle vás?

Já netuším a taky z toho nemám dobrý pocit.

Právě e-mail Andreje Babiše je důvodem pro svolání úterní mimořádné schůze Sněmovny. Vláda ji nazvala Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Jaké bezpečnostní hrozby se tam budou řešit? Co tam budete třeba vy říkat?

My rozhodně budeme chtít ukázat na to, že považujeme tuto vládu za čím dál větší bezpečnostní hrozbu. Zaprvé proto, že někteří její představitelé jsou v určité vazbě k organizovanému zločinu, ať už co se týká kauzy Dozimetr, nebo co se týká kauzy kampelička.

Ale ukážeme tam i špatná rozhodnutí této vlády a směr, kterým určila, že budou fungovat jednotlivé resorty, a stávají se tak skutečně bezpečnostním rizikem. Například v oblasti energetiky, kdy se totálně podcenilo, jak se bude odstavovat uhlí, že zde bude hrozit v roce 2027 blackout, pokud se něco okamžitého neudělá.

Rakušan: Z milionového padáku exředitele České pošty jsem byl nešťastný. A šifrovaný telefon vám klidně ukážu

PoliTalk

Bezpečnostní riziko je i totálně nezvládnutá migrační politika. I to, že jsme ve všech ekonomických žebříčcích takřka na posledním místě, ačkoliv ještě před pár lety jsme byli na čelních pozicích. Dále to, že zde nejsou léky. A my poukážeme na celou řadu dalších věcí. Tato vláda se začíná stávat bezpečnostním rizikem této země.

Takže nás během schůze čeká to, že vláda bude označovat hnutí ANO nebo potažmo Andreje Babiše za bezpečnostní riziko a vy budete označovat vládu za bezpečnostní riziko?

Co oni budou označovat, to já netuším. Pokud budu vycházet z jednoho mailu, tak fajn, to je úsměvné. Oni si určitě něco budou chtít najít, ale my jim prokážeme na faktech a na důkazech, že tato vláda je vládou, která se opravdu začíná stávat bezpečnostním rizikem.

Přehnala to vláda podle vás s tou mimořádnou schůzí?

Z mého pohledu, stran opozice a hnutí ANO, nám udělali obrovskou službu. Nemohli to udělat lépe. Nám namazali a my si toto nenecháme ujít. A vezmeme to jako zúčtování s tím, co vnímáme, že vláda dělá špatně ve smyslu ohrožení bezpečnosti. A můžu vyjmenovávat jednu věc za druhou, ale necháme si to asi na tu schůzi.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám