Hlavní obsah

Čistili jsme Bachmut, Irpiň i Buču od ruských vojáků, řekl Novinkám šéf speciální ukrajinské jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Změnila se nám práce a výrazně se zvýšil její objem, společně s armádou se účastníme války a čistíme města od ruských okupantů, uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Novinky plukovník Mykola Putij, velitel speciální ukrajinské jednotky rychlého nasazení KORD, která by se dala přirovnat k české URNA. Putij dále uvedl, že jeho muži bok po boku ukrajinských vojáků bojují na frontě a pomáhají armádě zajišťovat například vypouštění dronů nebo minometnou palbu.

Plukovník Mykola PutijVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje z Ukrajiny)

Co přesně vaše jednotka dělá?

Jedná se o policejní jednotku KORD, která plní funkce týkající se zadržování zvlášť nebezpečných zločinců, osvobozování rukojmích a také se účastní protiteroristických operací v souladu se zákonem Ukrajiny o boji proti terorismu. V současné době, od roku 2023, jsme jednotkou zvláštního určení policie, která má právo účastnit se vojenských akcí.

Mohl byste porovnat vaši práci před plnohodnotnou invazí před rokem 2022 a po ní? Máte více práce?

Samozřejmě. V současné době se ve spolupráci s vojenskými jednotkami účastníme vojenských akcí. Jsme podřízeni armádě na frontové linii. Tím se nám také výrazně zvýšil objem práce. Společně s operačními službami rovněž plníme úkoly v rámci regionů a účastníme se války.

Ruský dron mi urval obě nohy, bojoval jsem u Verbove, vylíčil Novinkám ukrajinský voják

Válka na Ukrajině

Jaké přesné určení v zákopech na frontové linii máte?

Jednotka KORD se primárně zabývá leteckým průzkumem, kdy přenášíme živé záběry vojenským štábům a věnujeme se blízkému, vzdálenému a střednímu průzkumu. Informace ze streamů předáváme do štábů, abychom byli informováni o aktivitách na frontové linii. Máme také skupiny pracující s FPV drony, které provádějí útoky na nepřátelskou techniku nebo živou sílu. Máme také minometné týmy.

Vaše jednotka se podílela na vyklízení měst, jako jsou Irpiň, Buča a také Bachmut. Jak takové vyklízení vypadá?

Byli jsme tam během prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu. Pracovali jsme společně s Hlavním ředitelstvím rozvědky Ozbrojených sil Ukrajiny ve směru na Irpiň. Měli jsme určený sektor, který jsme měli vyčistit – a převzít tam kontrolu nad obrannou linií. Vstoupili jsme do sektoru, vyčistili jej, převzali kontrolu a drželi jej, dokud nás nevystřídali vojáci, kteří převzali obrannou linii.

Ukrajinci se v Kyjevě chlubí ukořistěnou a zničenou ruskou vojenskou technikou

Válka na Ukrajině

A stejnou úlohu jste měli u Bachmutu a dalších měst?

Ano, v charkovském směru jsme plnili úkoly týkající se vyčištění určitých osad a v Bachmutu jsme se více zaměřovali na obranné akce. Kromě toho jsme prováděli letecký průzkum a minometné výpočty.

Podílí se vaše jednotka na evakuaci obyvatel?

Více se zaměřujeme na bojové úkoly. Pokud jde o evakuaci, máme v národní policii jednotku „bílí andělé“, která se specializuje na evakuaci civilního obyvatelstva.

Koncem března šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko uvedl, že se obává hrozby ruských diverzních skupin, které se snaží proniknout do Kyjeva. Mají se obyvatelé hlavního města obávat?

Podle mého názoru se přijímají veškerá opatření, aby k tomu nedošlo. Národní policie a Národní garda spolu s ozbrojenými silami Ukrajiny plní své úkoly v oblasti ochrany města. To zahrnuje kontrolní stanoviště, kde se kontrolují podezřelé osoby. Je třeba počítat s nejhorším a připravit se na to, ale podle mě se dělá vše, co je možné, aby k tomu nedošlo.

Dominik Hašek v Kyjevě: Rusové bombardují ukrajinské stadiony

Válka na Ukrajině

Museli jste posílit zabezpečení Kyjeva?

Naše jednotka KORD je neustále v nepřetržité pohotovosti; a při všech složitých situacích, kde je potřebná podpora KORD, vyjíždíme na místo.

Jakou pomoc byste jako KORD nejvíce ocenili od zahraničních spojenců?

Pokud jde o policejní práci, jednotky KORD mají k dispozici vše potřebné pro provádění policejních speciálních operací. Pokud jde o vojenský směr, opravdu vojákům často něco chybí – zbraně, obrněná technika, munice, letecký průzkum. Celkově jsme ale v tuto chvíli dostatečně vybaveni, ale pokud naši partneři budou poskytovat další podporu, uvítáme to a jsme za to vděční.

Na frontě nemáme rotaci, jídlo ani pití. Velení nám dává podivné rozkazy, řekl Novinkám ukrajinský mariňák

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám