Hlavní obsah

Farský odlétá na půl roku studovat do USA. Na klíčová hlasování přiletím, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jan Farský oznámil, že odlétá na půlroční stáž do Spojených států. Na univerzitě v Oregonu bude pracovat na projektu, na který získal stipendium. Vzdá se kvůli tomu postu šéfa předsedy poslaneckého klubu STAN. Na poslanecký mandát ale rezignovat nehodlá.

Foto: Právo

Lídrem kampaně STAN do sněmovních voleb bude Jan Farský.

Článek

„Fulbrightova komise podpořila můj projekt How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for Next 25 Years of EU? (Jak transformovat 250 let amerického federalismu do strategie pro příští čtvrstoletí EU?, pozn. red.), který díky stipendiu dostanu možnost v příštím půl roce realizovat na Oregon State University,” napsal Farský na svůj Twitter s tím, že je to pro něj jedinečná možnost, jak rozvíjet dál svou profesní kariéru.

Půlroční stáž prý konzultovat jak s šéfem strany Vítem Rakušanem, tak s premiérem Petrem Fialou (ODS). Oba ho prý podpořili.

Farský v souvislosti s půlroční zahraniční stáži rezignuje na post šéfa poslanců hnutí STAN a poslanecký plat prý bude posílat neziskovým organizacím. Samotného mandátu poslance se ale vzdát nehodlá. „V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoliv přiletím zpět,” slibuje.

Reakci Rakušana, zda by se podle něj Farský měl kvůli půlroční absenci a praktickému zastavení práce poslance vzdát mandátu úplně, Novinky zjišťují.

Rakušan: Chci proti Babišovi silného vyzyvatele

Domácí

Dvaačtyřicetiletý Farský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. U komise uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Realizovat ho bude na Oregonské státní univerzitě.

Fulbrightova komise spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku. Na financování se podílí česká i americká vláda, program asistentů pro výuku angličtiny však financuje převážně české ministerstvo školství. Od spuštění programu v roce 1991 prošlo Fulbrightovým programem přibližně 2100 českých a amerických stipendistů.

Anketa

Měl by Jan Farský kvůli půlroční stáži v USA rezignovat na poslanecký mandát úplně?
Ano, práci poslance nemůže zároveň se zahraničním studiem vykonávat plnohodnotně.
93,3 %
Ne, stačí, že bude přilétat na klíčová hlasování.
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 83847 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám