Hlavní obsah

Armádní piloti ukončili výcvik na amerických vrtulnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armádní piloti a mechanici ze základny v Náměšti nad Oslavou ukončili sedmiměsíční výcvik v USA, kde se přeškolovali na vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. Ty v armádě nahradí zastaralé sovětské stroje Mi.

Foto: příslušníci 22. zVrL AČR, Capt. Natalie B. Batcheler

AH-1Z Viper

Článek

Výcvik, který absolvovali na americké základně námořní pěchoty Pendleton, čítal nejprve teorii s prvotním nácvikem na simulátoru.

Následovaly základní manévry a posléze let podle přístrojů, let ve skupině i v nízkých výškách. Trénovali rovněž přepravu nákladů a jejich vyzvedávání.

„Vyvrcholením byly lety na střelbu na pozemní cíle kanonem a neřízenými raketami a také lety v noci s brýlemi pro noční vidění. Palubní technici si vyzkoušeli střelbu ze dveří vrtulníku lafetovanými zbraněmi,“ uvedlo ministerstvo.

Česko dostane od USA osm vrtulníků za to, že své poskytlo Ukrajině

Domácí

Každý z pilotů nalétal kolem 80 hodin a následně dostal certifikát. Vedle toho vojáci trénovali i nouzové opuštění stroje a přežití v případě pádu do vody.

Přístup amerických instruktorů si Češi pochvalovali. „Při výcviku byl jejich přístup spíše na úrovni kolegů, nikoliv učitel-žák, neboť si uvědomovali, že s létáním nezačínají, ale že se jedná o přeškolovací výcvik, který přizpůsobovali jejich potřebám,“ uvedl velitel výcvikové skupiny H-1 podplukovník Marcel Kica.

Ten popsal i nejvýraznější rozdíly proti stávajícím vrtulníkům Mi. „Největší rozdíly jsou v moderním multifunkčním displeji (tzv. full glass cockpit), levotočivém nosném rotoru a ližinovém podvozku,“ uvedl na adresu strojů, které by měla armáda získat během jara.

Koupíme legendární americké chinooky za 20 miliard

Domácí

V nejbližší době by měli vojáci získat simulátor, který bude sloužit k výcviku. Servis strojů bude obstarávat LOM Praha.

Ukrajinci zveřejnili fotku bitevních vrtulníků dodaných z ČR

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám