Hlavní obsah

Armádě se už hlásí zájemci o dobrovolné předurčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby šlo o život, jsou ochotni bránit svou vlast. Vojáky z povolání se ale stát nechtějí a na výcvik a zálohy nemají čas. A tak jim armáda čerstvě nabízí alespoň možnost registrace, aby byli rychle dosažitelní v případě potřeby. Systém takzvaného dobrovolného předurčení už zlákal první zájemce, přestože platí sotva měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přihlásilo se takřka třicet osob a zájem projevily přes čtyři desítky lidí,“ sdělila Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Doteď bylo možné do armády vstoupit buď jako profesionální voják, aktivní záloha, nebo jako účastník dobrovolného vojenského cvičení. Dobrovolné předurčení je čtvrtou možností, jak se lidé mohou do obrany státu zapojit. Umožňuje to novela branného zákona, která začala platit na konci července.

„Není to tak fyzicky ani časově náročné jako předchozí tři možnosti,“ vysvětlila mluvčí Dvořáková.

Česká armáda se pochlubila americkými vrtulníky

Domácí

Vojenská databáze odborníků

V porovnání s ostatními možnostmi se podle ní jedná o formu zapojení nejnižší intenzity.

Obrana přijme zájemce s různou zkušeností. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ale v Českém rozhlase řekla, že si od registrací slibuje zejména navýšení odborností, které by stát využil v případě ohrožení.

„Primárně hledáme technické specialisty v prakticky jakémkoli oboru od IT až po strojírenství,“ přiblížila mluvčí Dvořáková.

„Je to pro ty, kdo chtějí pro svou zemi něco udělat, ale třeba z pracovních nebo osobních důvodů nemohou vstoupit do aktivní zálohy ani se zúčastnit dobrovolného vojenského cvičení,“ dodala.

Jedním z těch, kdo o účasti uvažuje, je i letec Milan S. z Ostravy.

„Výhodu vidím v tom, že armáda už nemusí zjišťovat, co umím, a jestli se chci zapojit. Mám pilotní průkaz, a tak by bylo zbytečné dávat mě jinam,“ přemítá o situaci, kdy by vláda reagovala na mimořádný bezpečnostní stav a povolala i nové vojenské předurčence.

Mužům, kteří odmítají bojovat, umožní Slovensko alternativní službu

Evropa

„Víme, že veřejnost má zájem zapojit se do obrany státu, proto vznikl institut dobrovolného předurčení. V případě zhoršení bezpečnostní situace nemusíme zájemce hledat, máme je v seznamu. Budeme vědět, že v určitou dobu s nimi můžeme počítat,“ potvrdil Právu vedoucí oddělení branné povinnosti ministerstva obrany Rostislav Bolek.

Armádě se mohou přihlásit lidé ve věku od 18 do 60 let, kteří potvrdí, že jsou zdraví a mají čistý trestní rejstřík. Pokud zájemce tyto podmínky splňuje, může se přihlásit na krajském vojenském velitelství nebo v náborovém středisku armády.

„Poté se s pracovníkem krajského vojenského velitelství domluví, na jaké místo a na jak dlouhou dobu chce být předurčen,“ vysvětlila mluvčí Dvořáková. Po přihlášení do databáze mají zájemci hodnost vojína.

Přihláškou mezi předurčené síly lidé zároveň souhlasí s tím, že se zúčastní vojenského cvičení, kde si osvojí základní vojenské znalosti a dovednosti. Cvičení ale absolvují až ve chvíli, kdy o tom rozhodne vláda mimořádným opatřením a krok odsouhlasí poslanci. „Cvičení trvá do dvanácti týdnů,“ píše armáda na svém webu.

Dobrovolné předurčení. Novela zavádí novinku, jak se zapojit do obrany Česka

Domácí

Pomáhat chtějí i střelci

Účast v programu dobrovolného předurčení je na dobu až pěti let, předurčenec poté může svou přihlášku prodloužit. „Kdyby se někomu změnil zdravotní stav nebo se přestěhoval, dá to vědět příslušnému krajskému velitelství,“ doplnila mluvčí Dvořáková.

Pan Milan registraci ještě zvažuje, avšak jiný výcvik už má za sebou. Zapojil se do takzvaných stanovených záloh státu, které organizuje pro změnu ministerstvo vnitra.

Jde o systém střelecké přípravy pro držitele zbrojního průkazu kategorie E, kteří chtějí pomoci státu při nečekaných událostech, jako jsou povodně a jiné živelní pohromy. Dobrovolných střelců s kompletní akreditací je podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé za rok a půl fungování 176, dalších více než 700 výcvikem právě prochází.

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začne tento měsíc, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Dobrovolné předurčení

Výběr článků

Načítám