Hlavní obsah

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začne tento měsíc, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začne ještě v srpnu letošního roku. Měl by trvat šest až osm měsíců. Zatím ale není znám odhad, kdy by stíhačky mohly bránit ukrajinské nebe.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Výcvik našich pilotů začne tento měsíc,“ řekl Zelenskyj a dodal, že se nyní vyplatí „stoprocentně spolupracovat se zeměmi, které tato letadla mají a které je budou moci po výcviku předat Ukrajině“.

„Je to obtížný úkol. Dodání a bojové využití F-16 našimi piloty by mělo proběhnout co nejdříve. A víte, o kterých zemích mluvíme,“ vzkázal Zelenskyj ukrajinským velvyslancům.

Mluví se o tom, že výcvik ukrajinských pilotů by měl proběhnout v Dánsku a Rumunsku. Tyto země výslovně jmenoval na tiskovém brífinku 27. července mluvčí Bílého domu John Kirby. Evropskou koalici 11 zemí na podporu výcvikového programu pilotů vedou Dánsko a Nizozemsko. Žádná země ale letadla do programu zatím veřejně neslíbila.

Podle zpravodajského serveru CNN ještě navíc zbývá doladit některé detaily. Například dodávka specifického vybavení pro stíhačky F-16, včetně leteckých simulátorů a výcvikových příruček, vyžaduje souhlas Spojených států, který je podmíněn obdržením konečného plánu programu, k čemuž ještě nedošlo.

O výcviku ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 se začalo hovořit už v červnu. Začít měl v létě. Zelenskyj se už na začátku července opřel do západních partnerů, že prý zdržují schvalování harmonogramů výcviku. Bílý dům na konci července uvedl, že Ukrajina stíhačky dostane ještě do konce roku. O pár dnů později se to ale ukázalo jako nepravděpodobné.

F-16 na ukrajinském nebi do konce roku asi nebudou. Plán výcviku pilotů pořád není domluven

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám