Hlavní obsah

Analytik Havlíček: Teroristický útok Putinovi pomáhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok teroristů na okraji Moskvy, který si vyžádal nejméně 133 obětí, dokáže ruský prezident Vladimir Putin využít ve svůj prospěch, soudí analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Nevyloučil, že za akcí může stát i samotná ruská tajná služba, pro kterou by jinak nezabránění teroristickému činu bylo obrovským selháním.

Foto: Alexander Zemlianichenko, AP

Lidé truchlící po teroristickém útoku v Rusku

Článek

K útoku na civilisty v moskevské koncertní síni se přihlásil Islámský stát (IS). Jeho zapojení není ještě nicméně potvrzené. Jaký by měl motiv?

Celý útok se bude teprve vyšetřovat, takže nyní lze pouze spekulovat. Řekl bych, že pokud se k němu ale IS přihlásil, tak není důvod jeho zapojení nevěřit. Dlouhodobě má Islámský stát s Ruskem nevyřízené účty. Na severním Kavkaze Rusko dlouhodobě potlačuje práva muslimského obyvatelstva, podílí se na represích, brání vytvoření muslimského chalífátu.

I historie čečenských válek dává silný základ, aby motiv pro takový útok byl reálný. Pro Rusko je to citlivá věc, má na svém území silnou muslimskou menšinu.

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) tvrdí, že útočníci byli napojení na Ukrajinu, ta to odmítá. K čemu by Ukrajině byl dobrý útok na ruské civilisty?

Neviděli jsme žádný důkaz, který by Ukrajinu s těmito útoky propojoval. Byly tu jen dvě indicie, první byl nalezený minivan s ukrajinskými značkami. Ale nemyslím, že by tohle mohlo být reálné. Další indicií je to, že byli domnělí pachatelé chyceni v Brjanské oblasti směrem k Ukrajině. To působí jako fingované pojítko na Ukrajinu.

Působí to jako účelové propojení. Nebylo by to poprvé, co by Rusko využilo teroristický útok k prosazování vlastní politiky. Podobně tomu bylo i v čečenské válce (v roce 1999 obvinila FSB čečenské teroristy z výbuchů paneláků, což vedlo ke zdůvodnění vpádu ruské armády do Čečenska – pozn. red.). Tehdy se Rusové dali do boje a zlikvidovali náznaky čečenské státnosti.

Putin v proslovu: Ukrajinci připravovali pachatelům bezpečný přechod hranice

Evropa

Takže by útok mohl být akcí ruské tajné služby?

V roce 1999 prokazatelně za výbuchy domů stála FSB. Informace nyní ještě nemáme a musíme spekulovat, ale FSB takto v historii působila.

Spáchaný teroristický útok je samozřejmě obrovské bezpečnostní selhání FSB, která je odpovědná za ochranu ruských občanů. Režim teď proto bude chtít ukázat prstem na nějakého jiného viníka.

Rusové dostali před teroristickými útoky varování ze Západu, Putin jej ale bagatelizoval.

I Američané varovali své občany, aby nechodili na shromáždění, sledovali média atd. Rusové se mohli snažit útoku předejít.

Foto: Asociace pro mezinárodní otázky

Analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky

Je osočení Ukrajiny předzvěstí, že bude Rusko chtít mobilizovat pro válku?

Nemyslím si, že bychom Vladimira Putina měli považovat za legitimně zvolenou hlavu státu, ale když tzv. vyhrál volby, tak se vrátil na čelo ruského státu s radikálnějšími a nepředvídatelnými myšlenkami. Nejenže bude chtít utužit režim a vnitřní represi, ale možná i zmobilizovat ruskou společnost pro válku s Ukrajinou. Nabízí se to.

Útok dokáže Putin využít ve svůj prospěch.

Neměli by ale Rusové v první řadě zrealizovat nějakou odvetu vůči Islámskému státu, který se k útoku hlásí? Co se bude dít v Rusku teď?

Dá se očekávat, že Putin se bude chtít vypořádat se svými kritiky. Bude mít potenciál rozšířit svůj represivní aparát, dojde zřejmě k utužení vnitřních poměrů. Bude chtít posílit mobilizování vnitřní síly pro potřeby války proti Ukrajině. Je proto dobrá příležitost, k 1. dubnu se připravuje jarní část mobilizace. Společnost bude kroky ochotně následovat, s ohledem na zastrašování, které je bude provázet.

Jakou reakci vlastně útok vyvolá mezi ruskými občany?

Společnost se semkne, jako tomu bývá při těchto tragédiích. Lidé budou k sobě solidární, propojí se navzájem. A to režim umí dobře využít ve svůj prospěch.

Útok tedy Putinovi pomáhá?

Přesně tak. A to na mnoha úrovních. Ale především pomáhá k utužení vnitřních poměrů, vnitřních represí a pomůže mu i k mobilizaci pro válku na Ukrajině.

Zadržený Tádžik: Dali mi půl milionu rublů za to, že zabiju lidi

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám