Hlavní obsah

Je čas zastropovat cenu ruského plynu, řekla Von der Leyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Myšlenka zastropování ceny plynu v celé Evropské unii má další podporu. Zavést cenový strop na dovoz plynu potrubím z Ruska navrhuje předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Zmírnilo by to podle ní dopady manipulace s trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Von der Leyenová to řekla v pátek během své cesty do Německa. Zároveň vyzvala k úsporám energií. Konkrétní plán by měla představit v polovině září.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Státy EU na jaře komisi pověřily, aby kvůli bezprecedentnímu růstu cen energií souvisejícímu s ruskou invazí na Ukrajinu připravila analýzu k možnému zastropování cen.

„Jsem pevně přesvědčena, že už je načase zastropovat cenu plynu z ruských plynovodů do Evropy,“ řekla německá politička po dnešním jednání s vedením německých křesťanských demokratů (CDU).

Dalšími způsoby, jak se vypořádat s růstem cen plynu i elektřiny, jsou podle ní vedle úspor také investice do obnovitelných zdrojů.

O možnosti zavést maximální ceny ruského plynu budou za týden hovořit ministři energetiky zemí EU, jejichž mimořádnou schůzku svolalo české předsednictví Rady EU. V reakci na rychlý růst cen o zastropování v posledních dnech mluví stále více zemí.

Von der Leyenová by podrobnější postup měla představit 14. září, kdy přednese každoroční poselství o stavu EU.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na slova von der Leyenové reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat. „V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn,“ napsal podle agentury Reuters Medveděv na sociální síti Telegram.

Ruská společnost Gazprom od července snížila objem dodávek plynovodem Nord Stream na pětinu jeho kapacity. Ve středu je zcela přerušila kvůli údržbě, aktuální záznamy o rezervaci kapacity k přepravě suroviny ale naznačují, že v sobotu ráno se dodávky podle plánu obnoví.

Španělsko navrhne, aby zastropování plynu pro výrobu elektřiny převzala celá EU

Ekonomika

Na slova předsedkyně EK nejspíš příznivě zareagoval trh. Cena plynu totiž v pátek na burze v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, pokračovala v sestupném trendu z posledních dní.

Kolem poledne se jedna megawatthodina s dodáním v říjnu prodávala za 213 eur (5 215 Kč), což je téměř o 13 procent méně než ve čtvrtek. V jednu chvíli byla cena dokonce ještě o deset eur nižší.

V porovnání s cenou před rokem se však stále jedná o výrazně vyšší cenu. Loni se MWh prodávala za méně než 30 eur (730 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám