Hlavní obsah

Španělsko navrhne, aby zastropování plynu pro výrobu elektřiny převzala celá EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko navrhne, aby se jeho systém zastropování ceny plynu využívaného pro výrobu elektřiny rozšířil na celou Evropskou unii. Informaci přinesl španělský list El País. Vedle Španělska zavedlo toto opatření také sousední Portugalsko. První data ukázala, že elektřina v těchto zemích skutečně zlevnila.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Propojovací plynovod mezi Polskem a Slovenskem ve Strachocině.

Článek

Návrh předloží na neformální schůzi unijních ministrů energetiky příští týden v Praze španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberová, napsal El País.

Španělsko společně s Portugalskem potřebovalo pro zavedení tohoto opatření souhlas z Bruselu.

Ten obě země v červnu obdržely a v polovině července ho zavedly - cenu plynu využívaného pro výrobu elektřiny zastropovaly na necelých 50 eur (1230 Kč) za megawatthodinu.

Cenový strop po šesti měsících začne stoupat o pět eur za megawatthodinu měsíčně až na 70 eur za megawatthodinu.

Eventuální rozdíl mezi stropem a skutečnou cenou na trhu dorovnává elektrárnám stát. Opatření platí na rok, přičemž oba státy by to mělo vyjít zhruba na 8,4 miliardy eur (přes 200 miliard korun).

Panika na trzích: V Německu i Česku pokořila cena elektřiny 1000 eur za MWh

Ekonomika

Už po prvním měsíci fungování systému došlo ke snížení cen elektřiny o zhruba 18 procent ve srovnání se situací, kdy by nebyl zaveden.

Mezi velkými zeměmi EU Španělsko nyní patří ke státům, kde jsou ceny elektřiny nejnižší, zatímco historicky platil přesný opak. I tak jsou ale výrazně vyšší než před rokem, uvedli badatelé z madridské univerzity Complutense.

Podle skupiny ASE, která se zabývá energetickými úsporami, byly španělské ceny o zhruba čtvrtinu nižší než ve zbytku unie.

Návrh by měl mít podporu

Podle El País by návrh Španělska mohl získat podporu více unijních zemích než před několika týdny.

Pro reformu trhu s elektřinou se v pondělí vyjádřila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a v obdobném duchu mluvili v uplynulých dnech také belgický premiér Alexander de Croo či rakouský kancléř Karl Nehammer.

Trh s energiemi v Evropě zamrzl a musíme ho opravit, řekl Síkela

Ekonomika

O nutnosti řešení na celoevropské úrovni mluví také česká vláda. I proto ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na 9. září mimořádné setkání evropských ministrů pro energetiku.

Podle Síkely bude Česko prosazovat právě španělský systém, tedy zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám