Hlavní obsah

Ve středních Čechách už se lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská střediska na sníh čekají, ale ve středních Čechách už se lyžuje. Na Monínci u Sedlčan spustili provozovatelé areálu vlek a na sjezdovce v nadmořské výšce kolem 600 metrů se prohánějí sportovci na lyžích a snowboardu. Využili i sníh z minulé sezóny a speciální výrobu sněhu.

Na Monínci už začala lyžařská sezónaVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

„Z minulé sezóny jsme měli uskladněnou velkou hromadu, navršili jsme jakýsi stoh a byl přes léto přikrytý geotextilií. Přes léto odhadem tak třetina odtála, ale co zůstalo, vystačilo zhruba na čtvrtinu, možná i na třetinu pokrytí sjezdovky,“ ukazoval na svah vedle vleku s kotvami vedoucí střediska Miloš Němeček.

Kromě starého sněhu si už začali vyrábět i nový a dvě trubky čnící vedle sjezdovky chrlí bílé krystaly. Zatímco většina zimních středisek čeká na teploty kolem nuly a třeba na Klínovci se teprve o víkendu spustila sněžná děla, na Monínci si už vyrobili dost na to, aby pokryli sjezdovku půlmetrovou vrstvou.

„Je to skvělé, vyšlo počasí, není žádný třeskutý mráz, takže to je pro děti ideální,“ liboval si při vynikajících podmínkách jeden z prvních letošních lyžařů, Michal Šíma z Příbramska.

Foto: Radek Plavecký

Většina sjezdovek je bez sněhu, ale na části už leží vrstva sněhu z minulé sezóny i čerstvě vyrobeného ve speciálních ledovačích.

Technologie vyrábí sníh i při vyšších teplotách. „Klidně při deseti nebo i více stupních, ale pak už to samozřejmě není tak efektivní. Je to jako mrazák nebo ledovač, voda stříká na stěny bubnu, kde se namrazí. Fréza pak ze stěn strhává led, který se ještě drtí a tryská na svah,“ popisoval výrobu sněhové pokrývky Němeček. „Vydrží to víc než běžná sněhová vločka,“ dodal vedoucí střediska a dohlížel na chod vleku.

„Lidí je tak akorát. Čekal jsem, že přijede možná i trochu víc, ale takhle aspoň není přeplněno, horní parkoviště v pohodě stačilo,“ řekl právu Němeček, zatímco lyžaři nastupovali jeden za druhým na kotvy.

Foto: Radek Plavecký

Lyžování na Monínci ve středních Čechách už odstartovalo. Nyní se lyžuje levněji než v hlavní sezóně.

Až do 8. prosince tady budou platit výhodnější podmínky před hlavní sezónou. I tak vyjde celodenní permanentka dospělého na 690 korun, menší dítě na 450 korun, juniora na 520 korun.

„Na to, jak je to malé středisko, tak to úplně levné není, ale celý den tady stejně nevydržíme, máme to jen na dvě hodinky, to stačí,“ hodnotil Michal Šíma. Výhodnější je nákup permanentek předem přes internet.

Bruslení bez ledu

Že se dají provozovat zimní sporty i bez klasických zimních podmínek, dokládá kromě Monínce také středočeský Kolín. Tady se zase bruslí bez ledu. V provozu už je tady kluziště ze speciální umělé hmoty.

„Bruslí se normálně jako na ledu s běžnými bruslemi. Dopoledne chodí děti ze škol a odpoledne je to pro veřejnost,“ potvrdil Právu organizátor bruslení Milan Hnátek s upřesněním, že zatím je kluziště v areálu průmyslové školy v Komenského ulici a během prosince se bude stěhovat na Karlovo náměstí.

Technický sníh přírodě neškodí, vlekaři ale musí lépe hospodařit s vodou

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Areál Monínec

Reklama

Výběr článků

Načítám