Hlavní obsah

Turisté berou pražskou knihovnu útokem. Sociální sítě udělaly z knižního sloupu hit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před ústřední budovou Městské knihovny v Praze se tento týden tvoří fronty turistů, které zajímá takzvaný Idiom, což je sloup z 8000 knih umístěný ve foyer. Vytvořil ho slovenský výtvarník Matej Krén a v budově na Mariánském náměstí stojí od roku 1998. Mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková má za to, že za nebývalým zájmem stojí vliv sociálních sítí.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Před budovou knihovny se tvoří dlouhé fronty.

Článek

Lidí, kteří se chodí podívat čistě na Krénovu instalaci, podle mluvčí začalo přibývat už minulý týden. Od úterý jejich počet narostl natolik, že se zejména v odpoledních hodinách před budovou tvoří fronta. „Myslím, že to určitě souvisí se sociálními sítěmi,“ řekla mluvčí.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Instalace Idiom slovenského výtvarníka Mateje Kréna.

Dodala, že nebývalý zájem turistů si vyžádal učinit organizační opatření. Zaměstnanci musejí množství lidí usměrňovat s ohledem na to, že ve foyer se nachází pokladna a vchod do knihovny. Ta ale funguje v běžném režimu. Mluvčí upozornila také na to, že Idiom není jediným umělecky hodnotným prvkem, který je v budově postavené na konci 20. let 20. století k vidění.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Podle zaměstnanců knihovny souvisí zvýšený zájem turistů se sociálními sítěmi.

Knihovna, kterou zřizuje hlavní město, loni provozovala 44 poboček a tři pojízdné knihovny, takzvané bibliobusy. Je největší českou veřejnou knihovnou co do počtu čtenářů a provedených výpůjček. Její knihovní fond je třetí největší v Česku po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Filmová muzea v Praze. Každé je jiné, ale v obou se pobavíte

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám