Hlavní obsah

Turisté šetří. Ukázalo se to i u Lipna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spíše slabší návštěvnost zaznamenali v červenci podnikatelé na Lipensku. Po slibném začátku, kdy byla plná obsazenost hotelů, penzionů i apartmánů, zájem turistů opadl. Změnily se i zvyky turistů, kteří oproti minulým sezonám více šetří a do restaurací chodí v daleko menším počtu.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvnost u Lipna byla v červenci spíše slabší (ilustrační foto)

Článek

Jak uvedla Aneta Korandová z Kulturního a informačního centra v Horní Plané, turisté přijíždí až na poslední chvíli a zkracují pobyty. V tomto týdnu nesvědčí návštěvníkům této turistické destinace ani deštivé počasí.„Turistů chodí stále dost, ale méně než v předchozích letech, a navíc obrací každou korunu,“ potvrdila Korandová.

Přijeli i v dešti

Méně lidí i méně kol se svezlo vlaky GW Train Regio, které přepravují pasažéry po celé Šumavě i Lipensku. „V porovnání s loňskou sezonou je letos počet pasažérů nižší,“ podotkl manažer Pavel Fabera.

Podobné je to i se zájmem o kola v půjčovnách. „Sezona, co se tržeb týká, tak je stejná jako loni, ale zákazníků jsme napočítali méně. Díky vyšší poptávce po elektrokolech, která jsou dražší než klasická, se tržby vyrovnaly s loňským rokem. Máme méně výpůjček, ale půjčujeme dražší vybavení,“ upozornila Veronika Hrabalová ze společnosti Lipnocentrum, což je největší půjčovna kol na Lipensku.

Hrad Kašperk je klenotem šumavských lesů

Tipy na výlety

Podobné množství pasažérů jako v minulých letech naopak svezly parníky společnosti Rosenberger Lipno-Line. Podle zdejšího ředitele Tomáše Korandy jsou vyhledávané především plavby s kouzelníkem a eviduje také větší množství plaveb, které si pro své zaměstnance objednaly různé firmy v rámci teambuildingů.

„Je to zajímavý a příjemný trend dnešní doby,“ pochvaluje si Koranda. Stejné je to podle manažera vyšebrodské půjčovny lodí Jana Straky ve společnosti IngeTour. Také na Vltavu přijelo podobné množství lidí jako v předchozích létech. Neodradilo je ani deštivé počasí poslední červencové dekády.

Podle Petra Tahotného, který je zodpovědný za provoz hornoplánského přívozu vozícího pasažéry do Bližší Lhoty, se počet turistů blíží číslům před pandemií. „Na začátku července jezdilo až tisíc lidí denně. To je výjimečné číslo. Když není hezké počasí, tak je to denně zhruba tři sta až pět set lidí,“ svěřil se Petr Tahotný.

Chystají festival

V rodinném areálu v Lipně nad Vltavou hodnotí prozatímní návštěvnost velmi pozitivně i přes současnou ekonomickou situaci. „Velmi nás těší, že si náš areál návštěvníci oblíbili, oceňují naši vysokou kvalitu služeb, možnost platit kartou, což dnes není standard, a míří k nám ve skoro stejném počtu jako minulý rok,“ pochvaluje si marketingový manažer areálu Jiří Gruntorád.

Už v pátek startuje na Lipně tradiční sportovní festival a podnikatelé počítají s přívalem turistů i sportovních hvězd. Dorazí legendy jako Gabriela Soukalová, Jiří Ježek nebo si návštěvníci zadarmo poslechnou Slzu, Janu Kirschner, Monkey Bussines a další.

Bezbariérové výlety po jižních Čechách. Na řadu míst se dostanou už i hendikepovaní

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám