Hlavní obsah

Tropy na severu aneb Koupání v místech dříve nemyslitelných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří v létě míří na sever Evropy s představou, že se tu ochladí, bývají v posledních letech zklamaní. Je totiž stále pravděpodobnější, že se strefí do dnů, kdy teplota ve stínu vystoupá ke 30 stupňům. V metropolích vlny veder zpříjemňují pláže, některé dokonce přímo v centru na dohled památek či muzeí. Není proto na škodu přibalit si plavky i na poznávací zájezd.

Foto: Profimedia.cz

Kodaňská čtvrť Islands Brygge nabízí koupání přímo v centru města.

Článek

Teplota vody zde bývá sice o několik stupňů nižší, než jsme zvyklí u jižních moří, ale o to víc koupel – třeba jen po pás – osvěží. V případě severských zemí se dá dokonce s nadsázkou říct, že jde o mnohem levnější alternativu (vstup je obvykle zdarma), než je konzumace chlazených nápojů. Nevýhodou naopak je, že na oblíbených plážích bývá ve vrcholné sezoně hlava na hlavě.

Na pobřežní promenádě v centru norského Osla jsme objevili hned několik příležitostí ke koupání. Na podobné „oázy“ lze ovšem narazit i v ostatních metropolích severní Evropy. Ruku v ruce se zvyšující se poptávkou přibývají další nebo se alespoň vylepšuje úroveň těch stávajících. Pestrý výběr přírodních koupališť nabízí například švédský Stockholm označovaný také jako Benátky severu, kde jsou k dispozici pláže písečné, skalnaté i travnaté.

Mezi operou a Munchem

Před necelými dvěma lety byla v Oslu otevřena stometrová pláž Operastranda s pozvolným a částečně písčitým vstupem do moře, takže je vhodná zejména pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří si chtějí svlažit jen část těla. Plavcům a skokanům je k dispozici plovoucí molo. Jak už název napovídá, koupaliště se nachází poblíž jedné z největších turistických atrakcí města, opery, jejíž střecha slouží jako vyhlídková plošina. Stavba z roku 2008 získala řadu ocenění za architekturu.

O nejtajemnějším místu Kodaně mnoho turistů neví. Vládne tady tma a vlhko

Cestování

V blízkém obchodě lze pořídit nejen ručníky, ale například i jednoduchou výbavu na lov krabů. Jedná se o provázek zakončený kolíčkem na prádlo, do kterého se připevní mlž jako návnada. Děti jsou schopné jejím nahazováním a čekáním na úlovek strávit spoustu času. Za odměnu si pak mohou zblízka prohlédnout korýše, který jinak před člověkem většinou prchá. Zmíněné „know-how“ se dá použít i jinde u Severního moře či Baltu.

Jen několik desítek metrů od pláže stojí další výrazná stavba, která v nedávné době změnila siluetu Osla – muzeum, kde je ve třinácti patrech představen život a tvorba slavného norského modernisty Edvarda Muncha (1863–1944). Z šedesátimetrové budovy se naskýtá jeden z nejkrásnějších výhledů na město. Asi není třeba dodávat, že v okolí najdete i spoustu příležitostí, kde se najíst.

Oslo aneb louka bohů: Město v romantickém fjordu a uprostřed zeleně

Cestování

S výhledem na pevnost

Totéž platí pro opačnou stranu úseku pobřežní promenády procházející centrem Osla, kde se lze vykoupat v jedné z nejmodernějších a také nejluxusnějších čtvrtí Tjuvholmen. Pláž leží na konci ostrůvku hned vedle galerie Astrup Fearnley s rozsáhlou sbírkou moderního umění. Spíše pro neplavce je určena část s drobnými kamínky v malé zátoce, ti odvážnější a otužilejší si mohou do vody skočit z mola.

Foto: Profimedia.cz

Největší pláží v dánské Kodani je Amager Strandpark. Součástí je i designové koupaliště Kastrup Sea Bath.

V pětihvězdičkovém hotelu dvě minuty odtud nechal norský spisovatel Jo Nesbø v poslední knize Zatmění ubytovat Harryho Holea, hrdinu své slavné detektivní série. Autor tuto čtvrť plnou designových obchodů, galerií a luxusních bytů popisuje jako „nejdražších pět hektarů v Oslu“. Na trávník, kde se lidé sluní, navazuje park se sedmi sochami současných světových umělců. Z pláže je vidět i Akershus, původně středověká pevnost, v 17. století přestavěná na renesanční zámek. V létě jsou veřejnosti k dispozici prohlídky s průvodcem, které začínají v návštěvnickém centru.

V bezprostředním okolí koupališť v osloském fjordu nejezdí auta, takže i v centru velkoměsta můžete strávit čas na čerstvém vzduchu. Voda zde ovšem nebyla vždycky tak čistá – v minulém století se na její kvalitě podepsal průmysl a těžká lodní doprava.

Švédský Ledový hotel otevřel brány. Jedno apartmá navrhl i princ

Cestování

Ostrovní Stockholm

V případě švédského Stockholmu, kde se potkává Baltské moře s jezerem Mälaren, by se dalo zjednodušeně říct, že co ostrov (město leží na čtrnácti), to trochu jiný charakter pláží. Některé jsou z centra vzdáleny pouhých pár kilometrů, takže se k nim dostanete pěšky, případně hromadnou dopravou.

Švédové, zvyklí na krátké léto, si na nich užívají nejen koupání, ale i ostatní aktivity, které slunečné počasí nabízí. Pořádají pikniky, grilují, vysedávají na zahrádkách a pojídají obrovské množství zmrzliny.

Foto: Profimedia.cz

Koupaliště na stockholmském ostrůvku Långholmen se nachází nedaleko bývalé centrální věznice.

Není divu, že jejich nadšení nakazí i turisty. Pokud se na některou z pláží vypravíte (nejvíc jich najdete u jezera Mälaren), máte přitom šanci poznat i kus metropole. Koupaliště na ostrůvku Långholmen se nachází několik desítek metrů od bývalé centrální věznice, která proslula svými drsnými podmínkami. Během historie dlouhé dvě a půl století v ní bylo až pět set cel, hlavně pro muže.

Historické detektivky

V letech 1724 až 1826 si na Langholmenu ženy odpykávaly trest jako přadleny. Tamní poměry přibližuje v Česku nedávno vydaná série historických detektivek od Niklase Natt och Daga. Součástí věznice byla i poslední popravčí místnost ve Švédsku. Dnes je část areálu přeměněna na muzeum a ubytovací zařízení, kde lze přespat i na palandách v rekonstruovaných celách s těžkými železnými dveřmi.

Koupaliště Tanto na sousedním ostrově ve čtvrti Södermalm tvoří velké travnaté plochy a malá písečná pláž se skalisky. K dispozici jsou dvě mola a skokanská věž.

Foto: Profimedia.cz

Turning Torso, nejvyšší skandinávský mrakodrap ve švédském Malmö, měří 190 metrů.

Pokud si chcete vychutnat výhledy na Stockholm, zvolte pláž na jihozápadním cípu Kungsholmenu. Protože se do vody vstupuje ze skalisek, místo není příliš vhodné pro děti. Na většině pláží poblíž centra najdete sprchy, toalety i občerstvení, někde se dá pronajmout i kajak.

Ve švédském muzeu vytvořili krytý les, návštěvníci v něm mohou přespat

Cestování

Dánský Öresund

Největší pláží v dánské Kodani je Amager Strandpark s písečnými dunami, vzdálený od centra pět kilometrů. Dostupný je na kole nebo hromadnou dopravou a připomíná jižní letoviska. Otevírají se odtud výhledy na öresundský průliv včetně impozantního mostu spojujícího Kodaň se švédským Malmö, kde se velké popularitě těší kilometr a půl dlouhá Ribersborgsstranden.

Z dobře vybavené písečné pláže (má i místa vyhrazená pro psy), které se někdy z legrace přezdívá Copacabana, je vidět symbol Malmö – nejvyšší skandinávský mrakodrap Turning Torso, sloužící především jako obytný dům. Neofuturistická stavba vysoká 90 metrů je od země k vrcholu otočená o devadesát stupňů.

Ani finské Helsinky nejsou ochuzeny o možnosti letního osvěžení a zábavy. Nejoblíbenější pláž, Hietaranta, je vzdálena od centra něco přes kilometr. Zajímavá je historie jejího vzniku: na začátku 20. století se v lokalitě uskladňoval písek vytěžený z mořského dna, který se však nikdy nepoužil a jen se rozhrnul. Dobře vybavenou pláž využívají i profesionální plážoví volejbalisté.

FOTO: Na malebném severském souostroví žije víc ovcí než lidí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Skandinávie

Reklama

Výběr článků

Načítám