Hlavní obsah

Tlačí vás lyžařské boty? Pomůže bootfitting

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi lyžování, ale opouštíte sjezdovky dříve, než byste chtěli, protože vám bolest nohou v lyžařských botách už nedovolí žádný oblouček navíc? Pak zvažte možnost zvanou bootfitting, která zahrnuje nejen tvarování skeletu, ale i vnitřní botičky, a své udělá také ortopedická stélka a speciální 3D analýza chodidla.

Takto vypadá bootfittingVideo: Snow.cz

 
Článek

Bootfitting je služba, kterou dnes nabízí téměř každá lepší prodejna lyžařského vybavení. Pokud si myslíte, že když nejste profesionální lyžař, je pro vás taková nadstandardní služba zbytečná, jste na omylu.

Základem bootfittingu je zkomfortnění lyžařské boty, aby v ní lyžař vydržel pohodlně lyžovat bez bolesti celý den. Zajímat by se o něj tedy měli i lyžaři z řad rekreantů či klidně začátečníků, protože by byla škoda nechat si otrávit zimní dovolenou na horách tím, že nevydržíte v lyžákách déle než dvě hodiny.

Výhodou bootfittingu oproti konkurenčním technologiím tvarování bot je možnost tvarovat prakticky vše v rámci lyžařské boty – nejen skelet, tedy tvrdou skořepinu boty, ale také vnitřní botičku; a kapitolou sama pro sebe je ortopedická vložka, která nahradí vaši stávající, jež bývá zcela univerzální v základním tvaru.

Nejoblíbenější skiareály v ČR: Kde si nejlépe zalyžujete

Cestování

Zvýšení komfortu, snížení rizika úrazu

Výběr ortopedické vložky probíhá tak, že nejprve otisknete chodidla do měkké hmoty a podle ní se pak ortopedická stélka natvaruje přímo na klenbu nohy. Ta se de facto podepře, což při lyžování snižuje únavu a současně i riziko úrazu nejen v oblasti nohy, ale také kotníku a kolene.

Foto: Tomáš Rucký

Takto se vytváří otisk pro natvarování ortopedické vložky

Ortopedická vložka umožní především optimální tlakové rozložení chodidla a v zapnuté lyžařské botě zabraňuje zborcení přirozené klenby. Tím, že se chodidlo lehce podepře, tak se nepatrně zkrátí a prsty vám tolik „nebourají“ do skeletu boty. Někteří lyžaři mohou mít dokonce odlišnosti na pravé a levé noze, tedy i tomu se stélka přizpůsobí. Tvarování ortopedických vložek se pohybuje od 1000 do 3000 Kč, podle typu vložky, a se vším všudy zabere maximálně hodinu.

Co se týká úpravy vnitřní botičky, tak ta se vloží do speciálního stroje, který ji předehřeje. Po předehřátí na určitou teplotu má botička totiž schopnost přizpůsobit se různým zvláštnostem na lyžařově noze. Nový tvar botičky je pak stálý a v případě potřeby se dá ještě 2–3× znovu přetvarovat. Tvarování vnitřní botičky vyjde cenově na 300 až 400 Kč.

Výrůstky nemusejí být při lyžování problém

Stěžejní je pak tvarování skeletu, jemuž předchází analýza, při níž bootfitter přesně zjistí, která místa na noze bolí a co lyžaře trápí. Následně se řeší konkrétní body, kterými mohou být například haluxy, což jsou vybočené palce, nebo jiné výrůstky, jež trápí často hlavně dámy.

Foto: Tomáš Rucký

Skelet se vytvarováním přizpůsobí i možným anomáliím na noze

Problematický bod se na daném místě na botě nahřeje a vytlačí do požadovaného tvaru. Upravit se dá dokonce i přebytečné místo v botě, které se nejčastěji vytvoří kolem achilovky a paty. V tomto případě se na vnitřní botičku nalepí speciální pěnová hmota a následně se vybrousí, aby sedla do skeletu.

Po úpravách musí bota v prodejně den až dva zůstat, až pak si ji po důsledném vychladnutí může zákazník vyzvednout. Rovněž tvarování skeletu stačí provést jednou a bota zůstane už natvarovaná napořád. Pokud je potřeba, dá se skelet tvarovat i opakovaně. Úprava skeletu pak vychází na 600 až 700 Kč v závislosti na počtu upravovaných míst.

Lyžování v ČR pro děti: Kde najdete dětské sjezdovky

Cestování

Sedí od prvního obutí

Kdo ještě své lyžařské boty nemá a rád by, aby mu sedly, jak se patří, začíná se v prodejně rovnou analýzou chodidla, tedy 3D otiskem chodidla. Znamená to, že si ve speciálních ponožkách stoupnete na měřicí desku s počítačem, který vám naskenuje nohu. Kromě její velikosti a šířky se měří klenba, nárt, lýtko a pata. Přístroj dále zhodnotí sklon nohou, zobrazí tlakové zóny chodidel a odhalí i případné rozdíly pravé a levé nohy.

Foto: Tomáš Rucký

Pokud vybíráte nové lyžáky, začíná se 3D analýzou nohy

Na základě měření a skenování se vybere nová bota, jež by už měla sedět při prvním nazutí. 3D tisk sportovních a ortopedických vložek vyjde na cca 7000 Kč a 3D analýza chodidla se pohybuje kolem 1000 Kč. Pokud však lyžáky zakoupíte v dané prodejně, budete mít analýzu pravděpodobně v rámci koupě zdarma.

Nejlepší sjezdovky v ČR: Nejdelší, pro děti i blízko Prahy

Cestování

Natvarované lyžařské boty tedy nejenže zkomfortní vaše lyžování a nebudete muset v jedenáct dopoledne utíkat ulevit nohám do après-ski barů, ale díky přesnému kopírování nohy získáte také lepší cit pro přenos sil, stabilitu a celkovou efektivitu pohybu. Leckomu se tak po správném bootfittingu dokonce mohou lépe a snáz vykrajovat poctivé carvové oblouky.

V neposlední řadě se bootfitting hodí klidně i dětem, protože se jim jednak nezprotiví lyžování bolestí nohou v lyžákách a jednak se od začátku naučí mít správný cit pro přenášení váhy z jedné lyže na druhou, od začátku se jim tedy mohou obloučky vykružovat snadněji, než když jim nožka v botě bude „plavat“.

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Největší lyžařská oblast v Rakousku láká na zimní sezonu Robbiem Williamsem i zvýhodněnými skipasy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám