Hlavní obsah

Nadšenci si vyšlápnou na hrad Helfštýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brány středověkého hradu Helfštýn u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se mimořádně otevřou první lednovou sobotu, a to pro účastníky tradičního novoročního výstupu na tuto historickou památku.

Foto: Profimedia.cz

Novoroční výšlap láká každoročně na hrad Helfštýn množství lidí.

Článek

„Akce, kterou každoročně spolu s námi pořádá Klub českých turistů, je jedinou příležitostí, kdy veřejnost může hrad navštívit v zimním čase,“ uvedla mluvčí Helfštýna Eva Lehnertová. V České republice je jen pár obdobných památek, které takovou příležitost nabízejí.

Rekordní sezona

Výstup se koná již od roku 1983 vždy první sobotu po Novém roce. Akce přitom láká. Zimní atmosféru památky si nenechává každoročně ujít několik tisíc turistů

„Rekordní počet návštěvníků, 4717, dorazil v roce 2020. O rok později akce neproběhla kvůli pandemii covidu. Byť zůstal Helfštýn uzavřen, davy lidí přesto na novoroční procházku směrem k hradu vyrazily,“ vzpomněla mluvčí s tím, že loni na hrad vyšláplo 4077 turistů.

Hrad Helfštýn má za sebou rekordní sezonu ve své historii. Loni jej navštívilo 116 511 lidí, což je nejvíce od roku 1974, kdy začala být návštěvnost evidována. Velkým lákadlem je zachráněné a zpřístupněné torzo renesančního paláce zrekonstruované v letech 2017 až 2020. Unikátní projekt získal řadu zahraničních ocenění.

Do brněnského podzemí. Ve městě zpřístupnili kryt Denis

Tipy na výlety

V návaznosti na návštěvnicky nejúspěšnější sezonu čeká správa hradu i nápor během novoročního výstupu. „Celou akci každý rok silně ovlivní počasí. Loni například vládly téměř jarní teploty, návštěvníkům tak procházku nekomplikovaly sníh ani námraza. Díky tomu se dostali i do prostor paláce, který by byl za sněhu zazimován a uzavřen. Zatím to vypadá, že letos tomu bude obdobně,“ zdůraznila Lehnertová.

Turisté budou moci první lednovou sobotu vystoupat zřejmě i na husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí. Hrad bude během novoročního výstupu otevřen od 8 do 15 hodin. Vstupné bude činit jen symbolických 20 korun.

„Pro hladký průběh jedné z nejnavštěvovanějších akcí zprovozníme dvě pokladny,“ poznamenala mluvčí. Od loňského ledna jsou v areálu hradu pro návštěvníky k dispozici zrekonstruované toalety. „Novinkou jsou i vratné ekologické kelímky v helfštýnské restauraci. Část návštěvníků si kelímek nechává jako upomínku na návštěvu hradu,“ doplnila Lehnertová.

Znovu až v březnu

Hrad byl před zimou naposledy otevřen pro návštěvníky poslední listopadový víkend. Po sobotním výšlapu se pro turisty otevře znovu až v březnu.

Areál Kamencového jezera dostává nové vstupy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám