Hlavní obsah

Světelský zámek čekají rozsáhlé úpravy

Zámek ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku čekají rozsáhlé stavební úpravy. Přebudováním přízemí a kotelny má podle ředitele Kryštofa Kmenta v jižním křídle vzniknout nová restaurace, v protilehlé části vinárna. Historii sklářství spojenou nejen s městem, ale celým Posázavím chce zámek prezentovat v nové expozici. V zahradě zámku plánuje skleněný palác.

Foto: Profimedia.cz

Zámek ve Světlé nad Sázavou projde rekonstrukcí.

Článek

Změny souvisejí se skutečností, že zámek změnil v tomto roce své majitele. Podle informací z veřejného rejstříku společnost Zámek Světlá vlastní hoteliéři Jiří a Marta Marianovi.

Podle Kmenta se od září už v rámci obnovy památky například v jednom křídle zrekonstruovaly podlahy. „Podařilo se nám zlikvidovat i původní internát, který naprosto nebyl k použití,“ řekl Kment. Místo něho vybuduje společnost nové expozice. „Chceme, abychom měli muzejní část funkční a otevřenou po celou sezonu,“ dodal.

Myšlenkou je podle něj vybudovat zde prezentaci sklářského průmyslu, připomenout všechny, kdo se o něj zasloužili, prezentovat, co průmysl znamenal pro rozvoj Československé republiky a jak se na jeho tradice navazuje v současnosti. Novým lákadlem má podle Kmenta být skleněný palác v románském tvarosloví stojící na ploše nejméně 100 čtverečních metrů.

Novohradský skanzen připomíná život za železnou oponou

Tipy na výlety

„Pokud přijdete někam, kde na poličkách uvidíte skleničky, bude to nudné. Pokud si sklo přijdete prohlédnout do skleněného paláce, je to jedinečná věc v celé Evropě,“ řekl. Zatím se podle něho řeší technická i umělecká podoba paláce.

Hotel to nebude

Od ledna bude podle Kmenta zámek otevřený podle zájmu návštěvníků. Pravidelně od středy do neděle je v zámku otevřená zámecká kavárna. Častěji bude památka přístupná během hlavní turistické sezony od konce března do října.

Podle původní majitelky zámku Heleny Degerme přišlo ročně na zámek okolo 10 tisíc návštěvníků. Kment předpokládá, že se i díky nové restauraci jejich počet zvýší.

Součástí zámku jsou nyní dva apartmány, ubytovací kapacity v něm se ale mají rozšířit. Podle Kmenta je jich v plánu 18. „Toto ale není hotel. Je to zámek, ve kterém funguje ubytovací zařízení. Nikdy se to nestane tradičním hotelem,“ řekl Kment.

Roudnický klášter se dočkal, bude národní kulturní památkou

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Světlá

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám