Hlavní obsah

Restaurace na Eiffelovce chce bojovat s klimatickou krizí. Mění přístup k jídlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní restaurace v Eiffelově věži se na první pohled nezdá jako místo, kde se bude odehrávat boj s environmentální krizí. Přesto na ni chce michelinský šéfkuchař Thierry Marx poukázat, rozhodl se proto podávat lokální jídlo přátelské ke klimatu. Sezonní pokrmy vaří s minimálním využitím energie.

Restaurace na Eiffelovce chce bojovat s klimatickou krizí. Mění přístup k jídlu.Video: Reuters

 
Článek

Restaurace Madame Brasserie, která se nachází na prvním podlaží Eiffelovy věže, nabízí návštěvníkům krásné výhledy na francouzskou metropoli. Teď si je budou moci turisté vychutnat i s pocitem, že jejich jídlo zatěžuje životní prostředí zcela minimálně. Šéfkuchař Marx, který je známý z řady televizních pořadů, chce využívat sezonní a lokální suroviny a při jejich zpracování hodlá šetřit energii.

„Tohle je jídlo z pórků, které pocházejí z místa vzdáleného pouhých 50 kilometrů odsud. Je to sezonní zelenina,“ uvedl šéfkuchař restaurace s tím, že z jedné suroviny je schopen vytvořit hned několik pokrmů nebo omáček.

Svérázné Bordeaux zaujme nejen milovníky vína a památek

Cestování

„Všechny kroky, které podnikáme, pomáhají snižovat uhlíkovou stopu pokrmu i dobu jeho přípravy. Nemáme dojem, že děláme revoluci. Jen děláme svou práci s minimálním dopadem na životní prostředí,“ doplnil šéfkuchař s tím, že taková příprava nezatíží ani peněženky strávníků.

Činy místo slov

Marx, který svou první michelinskou hvězdu získal v roce 1998, uvedl, že celá restaurace Madame Brasserie je navržena tak, aby šetřila vodu i energie. „Jsme uprostřed energetické a environmentální krize. V naší profesi přišlo tohle uvědomění poněkud pozdě, ale dnes už je jen málo podniků, které netouží po změně,“ míní šéfkuchař.

Z toho důvodu využívají kuchaři například hrnce na indukční varnou desku, díky které se zahřívá pouze nádobí, nikoli celá kuchyně. „Kdybyste sem přišli před 20 lety, to horko by vás doslova praštilo, protože bychom čekali na večerní směnu. Všechny trouby by byly zapnuté,“ tvrdí Marx.

Podle kuchaře je potřeba si uvědomit, že pohostinství, a nejen to, má na životní prostředí dopady. Místo slov je tak zapotřebí činů.

FOTO: Jedno z nejhezčích míst ve Francii okouzlí za každého počasí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám