Hlavní obsah

Průjezd největší dálniční křižovatkou v České republice vám může zamotat hlavu

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší dálniční křižovatka v České republice u Modletic je součástí Pražského okruhu, spojuje dálnici D5 a D1. Výrazně tak ulehčuje provozu na Barrandovském mostě v Praze, zejména v množství projíždějících kamionů. Poslední část křižovatky se stále dostavuje, i tak už teď dokáže některým řidičům dostatečně zamotat hlavu.

Největší dálniční křižovatka v České republiceVideo: Novinky

 
Článek

Výstavba celého Pražského okruhu nebyla zatím zdaleka dokončena. Podle velmi optimistických odhadů z roku 1998 měla být hotova v letošním roce, s celkovou výší nákladů 31 miliard korun. Ani jeden z údajů ale není v současnosti zdaleka reálný.

První úseky okruhu byly otevřeny už v roce 1984. Nový 23kilometrový úsek spojující dálnice D1 a D5 byl otevřen v září 2010. Denně zde projede na 70 tisíc aut, včetně kamionů s nákladem nad 12 tun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Největší křižovatky světa

Jednou z největších křižovatek světa je například Central Motorway Junction. Ta se nachází ve městě Auckland na Novém Zélandu a denně po ní projede přes 200 tisíc vozidel.

Další velká křižovatka Kiyosu se nachází ve třetím největším městě Japonska - v Nagoyai. Svou velikostí u řidičů vyvolává dostatečný respekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět nejdražších soukromých letadel na světě

Už při samotné myšlence na létání se některým jedincům dělá špatně, při nápadu koupit soukromé letadlo si asi rovnou poklepou na čelo. Přesto existuje početná...

Výběr článků

Načítám